Fengselsfugler benådet av Bill ga penger til Hillary

En neve tvilsomme dollar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hillary Clinton har mottatt flere tusen dollar i valgkampmidler fra personer som har gode grunner til å være svært takknemmelige overfor ektemannen Bill Clinton.

Det avslører ABC News i ettermiddag.

Seks år gamle spøkelser

I USA har presidenten i henhold til grunnloven rett til å benåde personer som har begått føderale forbrytelser.

Det har blitt kutyme å signere et stort antall slike benådninger helt i slutten av presidentperioden, en øvelse som alltid har vært kontroversiell. Presidentens valg blir oftere karaktarisert som vennetjenester og politisk motiverte enn som en sjenerøs korrigering av tvilsomme rettsavgjørelser.

Bill Clinton delte ut hele 177 «slipp-ut-av-fengselet-kort» da han flyttet ut av Det hvite hus, og hans utpekninger var omstridte av flere årsaker, mest av alt løslatelsen av landets kanskje største skattesvindler, Marc Rich. Men nå hjemsøker tre av de andre benådede mennene også presidentkampanjen til kona Hillary.


Alle tre har gitt penger til valgkampen som nå pågår:

* David Herdlinger, en tidligere aktor i Arkansas, ble dømt i 1986 for å ha mottatt bestikkelser for å utforme snillere tiltaler mot personer som var tatt for fyllekjøring. Etter å ha blitt benådet av Clinton i 2001 startet han en ny karriere som rådgiver og guru for enkeltpersoner og i næringslivet, og har støttet Hillary med 1000 dollar, ifølge ABC News.

BILLS VENNER LAGER TRØBBEL: Det var kanskje godt ment, men det blir ikke tatt vel imot i amerikansk offentlighet at menn som fikk friheten av Bill Clinton nå gir penger til Hillarys valgkamp. Foto: STEPHEN CHERNIN / AP
BILLS VENNER LAGER TRØBBEL: Det var kanskje godt ment, men det blir ikke tatt vel imot i amerikansk offentlighet at menn som fikk friheten av Bill Clinton nå gir penger til Hillarys valgkamp. Foto: STEPHEN CHERNIN / AP Vis mer

* Forsikringsagent Alfredo Regalado har gitt kampanjen 2000 dollar. Han ble i sin tid dømt for å ha smuglet penger inn i USA, men ble altså besluttet løslatt av president Clinton.

* John Deutch er i en annen liga, og det er ikke stadfestet at han har gjort noe kriminelt. Han var direktør for etterretningsorganisasjonen CIA under Bill Clinton, men ble like etter sin avgang etterforsket for å ha oppbevart hemmeligstemplede dokumenter på sine private pcer. Clintons benådning stoppet granskningen, og Deutch har nå sponset Bills kone med 2000 dollar.

- Uanstendig

Beløpene de tre har bidratt med er altså relativt små, men 2000 dollar er den maksimale summen en enkeltperson kan bidra med i en kandidats valgkamp etter amerikansk lov.

Nyheten kommer svært ubeleilig for Hillary, selv om det er liten grunn til å tro at hun på noen måte har godkjent de spesielle donasjonene, og ingen har ifølge ABC News gjort noe ulovlig.


Flere av hennes rivaler har de siste månedene prøvd å så tvil om Hillarys etterrettelighet, hennes rolle i Bills politikk og bånd til det politiske spillet i Washington, og vil trolig prøve å utnytte «småpengene» for det de er verdt.

- Det er ikke ulovlig. Men det er selvfølgelig uanstendig og hun bør returnere pengene. Dette kan bli seende ut som at det er belønning (for ektemannens benådninger). Man kan bare håpe at hun ikke har visst hvem det var som kom med disse donasjonene, sier Melanie Sloan, leder for organisasjonen Citizens for Responsibility and Ethics i Washington.

Avsløringen blir imidlertid forsøkt latterliggjort av Clinton-leiren.

- Vi har samlet inn mer enn 65 millioner dollar fra over 200 000 personer. Jeg setter pris på at dere gjør oss oppmerksomme på dette tilfellet med 5300 dollar fra tre personer, sier en sarkastisk valgkampgeneral Howard Wolfson.

I natt norsk tid møter Hillary Clinton de andre potensielle presidentkandidatene til demokratene i en direktesendt debatt i Las Vegas. Da vil hun bli utsatt for nye, tøffe angrep fra spesielt Barack Obama og John Edwards.

Dagbladet.no følger debatten.