Fengselsledelsen avverget fangeopprør

Innsatte ved Ringerike kretsfengsel planla et omfattende fangeopprør tirsdag i forrige uke. Sentrale skikkelser i torpedomiljøet ønsket å vise sin misnøye med behandlingen de fikk, ved å knuse celler og tenne på inventaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De ansatte fikk tips om aksjonen og lyktes i å kvele opprøret før det brøt ut.

- På formiddagen før dette skulle skje, fjernet vi to av de mest markante bakmennene. Vi informerte de andre innsatte om konsekvensene hvis de ikke roet seg. Vi følte at vi hadde kontroll over situasjonen, og hadde ikke ekstra bemanning. Det hele roet seg etter at vi fikk omplassert disse to personene, sier direktør ved Ringerike kretsfengsel, Sigbjørn Hagen.

Etter det Dagbladet erfarer var det en tidligere leder av Oslo-gjengen Young Guns som organiserte den planlagte aksjonen. Han er tvangsflyttet til Skien kretsfengsel.

Den andre personen, som tidligere har vært aktiv i torpedomiljøet, er overflyttet til Ullersmo.

- For
mange regler

Dagbladet har vært i kontakt med flere innsatte som kjente til den forestående aksjonen.

- Det er for mange regler her. Mange er lei av å bli herset med. Meningen med aksjonen var å få de ansatte til å skjønne det, sier «Tor».
Ifølge han var det ikke planer om å ta gisler eller skade de ansatte.

- Vi skulle bare knuse noen celler og kanskje tenne på. Dessverre var det noen som fortalte ledelsen hva som sto på, sier «Tor».

Det er ingen ting som tyder på at fangene forberedte en organisert masseflukt.

- Truet med

- Mitt inntrykk er at det var en håndfull personer med bakgrunn i torpedomiljøet, som sto bak den planlagte aksjonen. Det var også en del innsatte som var truet til å være med. Vi tok dette meget alvorlig, sier Sigbjørn Hagen.

Kontroll over andre

Etter det Dagbladet erfarer, har den tidligere Young Guns-sjefen i stor grad lyktes med å sikre seg kontrollen over de andre innsatte.

Han har blant annet utnyttet kontakter på utsiden av fengslet til å presse familiene til de innsatte, som ikke ville samarbeide.

Ansatte ved Ringerike kretsfengsel, som ikke vil stå fram, bekrefter at mange både i og utenfor cellene var livredd denne personen.

Direktør Sigbjørn Hagen stiller seg uforstående til at de innsatte føler seg «herset med».

- Vi er nøye på at bestemmelsene blir fulgt, men har ikke verre regler enn andre fengsler. Tvert imot er det en del innsatte som er fornøyde med at vi kjører en slik linje, som blant annet hindrer «mafia»-tilstander. De fleste som sitter hos oss, ønsker å være i fred. Sommeren i år har til nå vært en av de fredeligste jeg kan huske, sier Hagen. Han frykter ikke nye forsøk på opprør.