<strong>SKIEN FENGSEL:</strong> Anders Behring Breivik soner ved Skien fengsel, her bilde fra luftegården på lukket avdeling. Arkivfoto: Torbjørn Berg / Dagbladet
SKIEN FENGSEL: Anders Behring Breivik soner ved Skien fengsel, her bilde fra luftegården på lukket avdeling. Arkivfoto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

- Fengselsmyndighetene har en plikt til å vurdere om Breivik kan sone med andre fanger

Jusprofessor Mads Andenæs sier at anken ikke kan brukes til å trenere de pliktene staten er pålagt i tingrettens dom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Justis- og beredskapsdepartementet anker Oslo tingretts dom i søksmålet Anders Behring Breivik har anlagt mot staten.

Staten mener at de forhold Breivik soner under, ikke utgjør «umenneskelig eller nedverdigende behandling» etter EMK artikkel 3.

Oslo tingrett fastslo at soningsregimet til den terrordømte 37-åringen bryter med menneskerettighetene, særlig på grunn av den lange og omfattende isolasjonen han har vært og er underlagt, skriver NTB.

- Lurt å ikke kommentere I anken vil staten anføre at den er uenig både i tingrettens rettsanvendelse og bevisvurdering. Advokaten som fører saken for staten, Marius Emberland, var tidligere i dag ordknapp overfor Dagbladet, og ønsket ikke å kommentere på hva staten mener er feil med tingrettens rettsanvendelse eller bevisvurdering.

- Det var lurt av ham, sier Mads Andenæs, professor i rettsvitenskap ved UiO og en av Norges fremste eksperter på menneskerettigheter til Dagbladet.

Andenæs mener nemlig at tingrettens dom er klar og god. Han stiller seg i rekken av advokater og eksperter som mener at tingretten hadde grunnlag for å konkludere med brudd på EMK artikkel 3.

- Av alle juristene som har uttalt seg i media, er det nå ingen som er uenige i det, sier Andenæs.

- Må ta konsekvensene Andenæs sier nå at det er viktig at anken ikke trenerer saken, og at Breiviks fengslingsforhold må vurderes.

- Anken spiller ingen rolle for den plikt staten har til å vurdere og gjøre de endringene som dommen fra Oslo tingrett pålegger dem å gjøre. Dette følger direkte av norsk rett og av praksis fra den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sier Mads Andenæs, professor ved UiO og en av Norges fremste eksperter på menneskerettigheter.

- Fengselsmyndighetene må vurdere om det er mulig å få til en avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå der det er flere enn ham som sitter. Det kommer klart fram i tingrettens dom, sier Andenæs.

Breivik er nå den eneste som soner på såkalt SHS-vilkår i Skien fengsel.

- Eventuelt kan de vurdere å overføre ham til et annet fengsel der det sitter flere SHS-fanger, sier Andenæs.

- Ingen endringer Skien fengsel har tidligere uttalt at det foreløpig ikke vil gjøres noen endringer ved Breiviks soningsforhold. Breiviks advokat Øystein Storrvik uttalte etter dommen at han forventet at fengselet umiddelbart vil innføre lempninger på soningsforholdene, skriver NTB.

Soningsforholdene både i Skien fengsel og Ila fengsel, der Breivik satt først, blir i dommen kritisert. Massedrapsmannen får ikke ha kontakt med andre fanger, det er brev-, telefon- og besøkskontroll, og besøkene foregår med glassvegg. Under tida på Ila ble han dessuten uforholdsmessig mye nakenransaket og jevnlig vekket om natta.

Fengselsleder ved Telemark fengsel, Ole Kristoffer Borhaug har tidligere uttalt at han ikke ser på dommen som en kritikk av det enkelte fengsel, men av lovverket.

Han peker også på at dommen så langt ikke er rettskraftig.

Borhaug sier til Dagbladet i dag at regelverket per i dag ikke åpner for at innsatte som ikke sitter på SHS-vilkår, kan sitte fengslet på samme avdeling som Breivik.

Han ønsker ikke å kommentere på spørsmålet om det er vurdert om Breivik kan flyttes til et annet fengsel med andre SHS-fanger. Han opplyser at det er Kriminalomsorgen region sør som har beslutningsmyndighet i spørsmålet.

Borhaug har sagt til NTB at han ser to elementer i dommen som kan føre til endringer dersom den blir rettskraftig.

- Det dreier seg om å vurdere å ikke bruke glassvegg ved enkelte besøk, og det dreier seg om mer kontakt med andre. På det siste punktet må det imidlertid en regelendring til, mener Borhaug.

Dagbladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med direktør ved region sør, Bjørn Krogsrud. NTB skriver at Kriminalomsorgsdirektoratet ikke kommenterer spørsmålet.

<strong>VANT I TINGRETTEN:</strong> I dag ble det klart at staten anker dommen fra tingretten. De mener at soningsforholdene ved Skien fengsel ikke utgjør et menneskerettighetsbrudd overfor Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VANT I TINGRETTEN: I dag ble det klart at staten anker dommen fra tingretten. De mener at soningsforholdene ved Skien fengsel ikke utgjør et menneskerettighetsbrudd overfor Breivik. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer