- Fengselsproblemet er løst i 2009

Lederen i justiskomitéen lover tryggere fengsler og køfri soning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Leder for justiskomitéen på Stortinget, Anne Marit Bjørnflaten (Ap), støtter direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel i Oslo.

Han frykter liv kan gå tapt fordi fengslene har blitt fylt til randen med fanger på grunn av politisk press til å fjerne soningskøene.

- Det har lenge vært et veldig høyt belegg og lange soningskøer. Men dette er vi i ferd med å gjøre noe med, lover hun.

316 nye plasser

Bjørnflaten sier det så langt i stortingsperioden er opprettet 316 nye soningsplasser og to nye soningsinstitusjoner - Bruvold i Hedmark og Vestlandsheimen i Bergen.

- Noen av plassene er lagt til eksisterende fengsler og noen er helt nye. Samtidig ønsker vi at flere skal dømmes til annen type behandling, som samfunnsstraff, rusbehandling og soning i utlandet der det er mulig, sier komitélederen.

- I tillegg bygges nå nye Halden fengsel, som er et høysikkerhetsfengsel som vil stå ferdig i 2009 med 250 plasser. Når det fengselet er på plass, tror jeg vi har løst alle problemene både når det gjelder soningskøer og belegg, sier hun.

Flere betjenter

LØSER SEG: Leder for stortingets justiskomité, Anne Marit Bjørnflaten (Ap), lover at forholdene ved norske fengsler vil være vesentlig bedre i 2009. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet
LØSER SEG: Leder for stortingets justiskomité, Anne Marit Bjørnflaten (Ap), lover at forholdene ved norske fengsler vil være vesentlig bedre i 2009. Foto: Ingun A. Mæhlum / Dagbladet Vis mer

Samtidig ønsker hun økt bemanning, og sier kriminalomsorgens utdanningssenter KRUS har økt antallet studentplasser de siste årene nettopp for å løse dette.

- Det er et mål for oss å fjerne soningskøen, og på sikt også redusere beleggsprosenten ved fengslene. De er for fulle i dag. Det kan ingen nekte for, sier hun.