Fengselsrømling tatt etter nesten seks år

Gravde seg ut av Hedmark fengsel i 2013.

GRAVDE SEG UT: Fred Binaku (29) rømte fra Hedmark fengsel etter å ha gravd seg ut med en smørkniv. Bilder fra Hamar Arbeiderblad viser hullet Binaku gravde seg ut gjennom. Arkivfoto: TROND LILLEBO / HAMAR ARBEIDERBLAD
GRAVDE SEG UT: Fred Binaku (29) rømte fra Hedmark fengsel etter å ha gravd seg ut med en smørkniv. Bilder fra Hamar Arbeiderblad viser hullet Binaku gravde seg ut gjennom. Arkivfoto: TROND LILLEBO / HAMAR ARBEIDERBLAD Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Albanske Fred Binaku er framstilles kl. 13 i dag for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

Binaku rømte i 2013 fra Hedmark fengsel etter å ha gravd seg ut med en smørkniv.

Advokat Bjørn Erik Rødser forteller Dagbladet at Binaku kom til Norge i går, og at han har vært i kontakt med klienten. Han ønsker ikke å gå inn på hva han har forklart om hvorfor han har vært på rømmen eller hva han har gjort.

- Han begjærer seg løslatt og skal forklare seg i rettsmøtet i dag, sier Rødser i Advokatfirmaet Storrvik til Dagbladet.

Advokaten ble koblet på saken i forrige uke, og forteller at Binaku ble pågrepet i Tyskland og begjært utlevert til Norge.

Binaku ble i sin tid pågrepet i desember i 2012, da en lastebil med drøye ni kilo heroin gjemt i en batterikasse, kom over grensa fra Svinesund til Norge. Sammen med to andre menn, ventet den da 29 år gamle mannen i en Kia ved Shellstasjonen på Mosseveien for å ta imot narkotikaen.

Det ingen av dem visste, var at norske spanere fulgte lastebilen tett. Da mennene til slutt møttes på bensinstasjonen for å overlevere smuglervarene, slo politiet til.

- Han benekter å ha noe med det mest alvorlige forholdet å gjøre, sier forsvarer Rødser.

Jan Korsvold, fengselsleder ved Hedmark fengsel, sa i fjor til Dagblaet at han husket rømningen i 2013 som om det var i går.

- Det ble brukt en vanlig bordkniv som han hadde fått med seg på cella i forbindelse med et kveldsmåltid. Vi vet ikke hvor lenge han holdt på med hullet i veggen, men det må ha vært snakk om flere dager. Det ble pirket ut stein for stein, sånn at disse var løse. Så ble de stablet på plass igjen for at rømningsforsøket ikke skulle oppdages, sa Korsvold.

SMAL SAK: Gjennom dette lille hullet i veggen, kom Fred Binaku seg ut. Foto: Hamar fengsel
SMAL SAK: Gjennom dette lille hullet i veggen, kom Fred Binaku seg ut. Foto: Hamar fengsel Vis mer

Hvordan Binaku kunne utføre det møysommelige jobben over så lang tid, uten å bli avslørt, er det ikke gitt noen god forklaring på. Men ifølge fengselslederen var det interiørets utforming på cella som trolig gjorde det mulig å holde det skjult.

- Innsida av veggen var dekket til med glassfiberstrie den gang. Ved å legge denne foran steinene, så sørget han for at det ikke ble oppdaget av de ansatte, sa Korsvold, som samtidig understreket at det samme ikke var mulig i dag.

Rømte fra fengsel med smørkniv

- Bygningen er utbedret i ettertid, og i tillegg er det gjort grep med tanke på overvåkning. I dag har vi et helt annet sikkerhetsnivå enn det vi hadde den gang, sa han.

Dagbladet har det siste året forsøkt flere ganger å få informasjon fra politiet i Oslo om hvordan etterforskningen av saken og jakten på Binaku har gått. Politiet har da avvist å kommentere hvilke etterforskningsskritt som har vært gjort i nyere tid for å spore opp den inntil nylig etterlyste mannen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer