Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fengselsskandale i Florida

Fengselsvakter blir beskrevet som sadister av tidligere helsepersonell i fengslet.

KOKT IHJEL: Michael Crews ved Fengselsetaten i Florida snakker under en pressekonferanse om at dødsfallet til Darren Rainey som ble tvunget inn i en dusj med kokende vann og forlatt i to timer, og deretter omkom skal etterforskes nærmere. Foto: AP Photo / Lynne Sladky / NTB Scanpix
KOKT IHJEL: Michael Crews ved Fengselsetaten i Florida snakker under en pressekonferanse om at dødsfallet til Darren Rainey som ble tvunget inn i en dusj med kokende vann og forlatt i to timer, og deretter omkom skal etterforskes nærmere. Foto: AP Photo / Lynne Sladky / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 346 innsatte døde i Floridas fengsler i fjor - et rekordtall. Samtidig har den amerikanske dagsavisen Miami Herald avdekket fengselsvaktenes brutale og ved flere anledninger dødelige behandling av fangene. 

Nå skal flere av dødsfallene etterforskes på nytt, samtidig som delstaten tar et grundig oppgjør med den kulturen som har blitt eksponert over lengre tid av avisen som har samlet inn vitnemål og historier fra både innsatte og ansatte. 

Fengselsetaten i Florida er den tredje største i landet 101,000 innsatte og et budsjett på 2,1 milliarder dollar.

Kokt ihjel Det var i mai i fjor at fengselsetaten i Florida først kom i søkelyset etter at Miami Herald skrev om 50 år gamle Darren Rainey som døde i juni 2012. Rainy var mentalt syk og skal ha nektet å vaske opp sin egen avføring i cellen, da fengselsvaktene tok han med inn i en skaplignende dusj og satte på varmtvannet. Temperaturen skal ha vært utenfor Raineys kontroll og fengselsvaktene skal ifølge vitneforklaringer ha latt han stå der inne i to timer.

Den 50 år gamle mannen kollapset og døde. Når vaktene fant ham, skal biter av huden glidd av kroppen hans, ifølge avisen. Ingen ble holdt ansvarlig for dødsfallet. 

Flere andre dødsfall som allerede var blitt regnet som avklart har blitt gjenåpnet og skal etterforskes på nytt, etter som brutale historier om overgrep har kommet frem i amerikanske medier. Som dødsfallet til én kvinne som rapporterte om overgrep, og senere dukket opp død. Et annet tilfelle var Randall Jordan-Aparo som døde etter å ha blitt gasset gjentatte ganger.

- Sadistisk og umoralsk Sentates strafferetsskomité sier de nå vil endre hele fengselssystemet og fått anbefalinger fra en fengselsreform-gruppe om å opprette et nytt tilsyn som skal rokke ved hele etatens fundament, og som endrer den nåværende kulturen.

En tidligere psykoterapeut ved Dade kriminalinstitusjon, George Mallinckrodt, har beskrevet flere av fengselsvaktene som sadistiske, umoralske sosiopater. Han har også gitt ut boken «Getting away with murder» som handler om nettopp de overgrepene som skal ha funnet sted i fengselet han jobbet.

Han har liten tro på at ting kan endres.

- Leoparder endrer ikke flekkene sine, sier han til avisen.

I september ble blant annet over 32 fengselsvakter sagt opp etter at skandalehistoriene kom på løpende bånd, ifølge avisen.

STRAFFET: Det var i dette fengslet, Dade kriminalinstitusjon, at Darren Rainey døde i juni 2012. Foto: AP Photo / Lynne Sladky
STRAFFET: Det var i dette fengslet, Dade kriminalinstitusjon, at Darren Rainey døde i juni 2012. Foto: AP Photo / Lynne Sladky Vis mer