Dette er de nye Oslo-tiltakene

Fengselsstraff for brudd på smittevernregler

Oslo strammer kraftig inn.

STRAMMER INN: Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) presenterte nye, strenge corona-tiltak i Oslo på pressekonferansen 28. februar. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen og helsebyråd Robert Steen holder en pressekonferanse klokka 18.00 søndag. Der vil det komme nye tiltak etter en økning i smitten i hovedstaden den siste uka.

- Ingen har tatt større ansvar enn Oslo, ingen har betalt en større pris over tid enn Oslo-folk. Likevel står jeg her og kommer til å be om mer fra dere. Jeg vet at det jeg ber om, er mye, og det er inngripende, sier Johansen.

Dette er de nye tiltakene

  • Alle serveringssteder må stenge, med unntak for take-away.
  • Alle butikker må stenge, med unntak av butikker som er listet opp i den statlige unntakslista, slik som dagligvarehandel, apoteker og vinmonopol.
  • Gallerier og kunstutsalg må stenge.
  • Organiserte fritidsaktiviteter utendørs for voksne over 20 år frarådes.
  • Utendørs arrangementer forbys, med de samme unntakene som innendørsarrangementer, det vil si bisettelser og begravelser, vielser, dåp og liknende ritualer, kamper, konkurranser og forestillinger med profesjonelle deltakere uten tilskuere og digitale arrangementer, med maksimalt fem personer til stede, i tillegg til nødvendig produksjonspersonell.
  • Det innføres rødt nivå i videregående skole fra mandag 1. mars. Ingen elever skal møte opp på skolen i morgen eller tirsdag. Elevene skal ha digital undervisning eller undervisningsfri. Fra og med onsdag skal alle skoler drives i en kombinasjon mellom fysisk oppmøte og digital undervisning. Byrådet tar på å innføre massetesting av elever med spyttprøver fra 8. mars, og økt testing av alle lærere. Voksenopplæringen har hatt rødt nivå siden uke 8, og dette videreføres. Det er derfor ikke grunnlag for undervisningsfri mandag og tirsdag.
  • For å få kontroll med smitte på byggeplasser innfører Oslo kommune en egne forskriftsfestede regler med klare regler for smittevern på byggeplasser. Forsettlig eller grovt uaktsom overtredelse av smittevernregler på byggeplasser skal kunne straffes med fengsel i inntil 6 måneder. De nye reglene vil bli kombinert med en målrettet og forsterket testing på byggeplasser.
  • I tillegg anbefaler byrådet folk å unngå private sammenkomster og besøk i private hjem, med unntak av enslige og barn og ungdom i samme kohort.
  • I tillegg til innstrammingene i smitteverntiltak vil kommunen styrke arbeidet med testing og smittesporing. Både rettet mot barn og unge, og i befolkningen generelt.

Rekordtall

Søndag morgen var det meldt om 138 nye smittetilfeller i Oslo. Dagen før var det rekordhøyt smittetall på 245 - det høyeste siden starten av pandemien. Dette kommer til tross for at Oslo allerede er under inngripende tiltak.

Johansen mener at mutantvirusene bidrar til smitteøkning. Analysene viser at mellom 50 og 70 prosent av de positive prøvene i hovedstaden er den britiske mutasjonen. Byrådet har også iverksatt en teststrategi som gjør at flere tester seg.

- Testrekorder gjør at vi fanger opp mer smitte, og smittetallene går opp. Det gir oss mulighet til å få bedre kontroll. Avdekker vi mer av smitten, kan vi raskere og enklere spore mer, isolere og sette folk i karantene, sier Johansen.

- Mer på farten

En tredje årsak til smitteøkningen, mener Johansen, er at folk er mer på farten.

PRESSEKONFERANSE: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) presenterer nye og strengere koronatiltak på en pressekonferanse i Oslo rådhus søndag ettermiddag. Foto: Fredrik Hagen / NTB
PRESSEKONFERANSE: Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen (Ap) presenterer nye og strengere koronatiltak på en pressekonferanse i Oslo rådhus søndag ettermiddag. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

- Mer bevegelse betyr flere treff og mindre avstand, dermed gir vi viruset bedre kår for å spre seg videre. Livet er enkelt for viruset: Det vil smitte så mange som mulig, så fort som mulig. Og når vi har en mer smittsom variant, går det fortere enn før, sier Johansen.

Strenge tiltak

Oslo har hatt en nedstengning i fire måneder. Nå strammes tiltakene inn på nytt.

- Vi må stramme inn mer. Byrådet har i dag besluttet å innføre nye tiltak. Disse gjelder til og med mandag 15. mars, sier Johansen.

Alle serveringssteder må stenge, med unntak av take-away. Alle butikker, utenom nødvendige butikker, må stenge. Gallerier og kunstutsalg, må stenge. Organiserte fritidsaktiviteter utendørs for voksne, frarådes. Utendørsarrangementer innendørs forbys, med samme unntak som innendørsarrangementer.

Det innføres rødt nivå i videregående skoler. Smittevernet på skolene strammes også. Det innføres massetesting med spyttprøver fra 8. mars, og testing av alle lærere.

For å få kontroll på smitte på byggeplasser innfører Oslo kommune nye regler med tydelige regler for smittevern. Grove brudd på smittevernreglene, vil straffes med fengsel.

- Voldsom belastning

Johansen ber også om at man unngår å ha private samlinger i hjemmet, og at man unngår å gå på besøk. Unntaket er aleneboende og barn og unge.

- Oslos befolkning og vårt lokale næringsliv har hver dag bidratt til at Norge har kommet seg relativt bra gjennom pandemien, sammenlignet med andre land. Men vi betaler også en høy pris. For noen uker siden sa jeg Oslo var på bristepunktet. Det er ingen tvil om at mange sliter voldsomt på grunn av nedstengingen. Det er en voldsom belastning. Å komme tilbake med dårlige nyheter gang på gang, kjenner jeg og byrådet på, sier Johansen.

- Lov å være lei seg

Mange sliter psykisk, og det er langt mellom høydepunktene, sier Johansen.

- Vi skyver grenser for det vi orker. Det er lov å være lei seg i dag. Problemet er at vi egentlig ikke har så mye valg. Vi må fortsette å leve med strenge tiltak. Når smittetrykket og tiltakene har vært så ulikt i Norge, når belastningen er så stor for Oslo, når vi har hatt to ulike pandemier, mener jeg Oslo-folket ydmykt kan komme med noen forventninger, mener Johansen.

Han mener Oslos hjønesteinsbedrifter må få kompensasjon. Han gjentar også ønsket om at Oslo blir prioritert i vaksinekøen.

- Vi kan sette 110 000 vaksiner i Oslo i uka, tilsvarende en vaksine hvert sjette sekund. Men vi får for få vaksiner. Vi er avhengig av at flere får vaksiner, og jeg er glad for at FHI har levert innspill til endringer i vaksinestrategien til regjeringen, sier byrådslederen.

I en tidligere versjon av artikkelen sto det - i samsvar med ordlyden i kommunens pressemelding - at tiltakene medfører undervisningsfri i både videregående skole og voksenopplæringen mandag og tirsdag. Det korrekte er at dette bare gjelder videregående, ettersom voksenopplæringen gikk over til rødt nivå allerede i forrige uke og ikke behøver de to undervisningsfri dagene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer