LØSLATER OVER 1000: Men meldinger om at Fatah-lederen Marwan Barghouti og PFLP-lederen Ahmed Sa'adat (bildet) står på listen over dem som skal løslates, blir avvist fra israelsk side. Foto: Nils-Inge Kruhaug / SCANPIX .
LØSLATER OVER 1000: Men meldinger om at Fatah-lederen Marwan Barghouti og PFLP-lederen Ahmed Sa'adat (bildet) står på listen over dem som skal løslates, blir avvist fra israelsk side. Foto: Nils-Inge Kruhaug / SCANPIX .Vis mer

Fengslede palestinske ledere blir ikke løslatt

Selv om Israel natt til onsdag formelt vedtok avtalen om fangeutveksling med palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Over 5200 palestinere er i dag fengslet «av sikkerhetsgrunner» i Israel, og mange av dem holdes i såkalt administrativ forvaring uten lov og dom, viser en oversikt fra den israelske menneskerettsorganisasjonen B'Tselem.

Blant fangene er militante palestinere som skal ha deltatt i væpnede aksjoner mot israelske styrker og mål, men også politiske medlemmer av radikale grupper som Hamas.

Løslater over 1000 Israelske myndigheter går nå med på å løslate 1027 av fangene i bytte mot den israelske soldaten Gilad Shalit, som ble tatt til fange på grensa til Gazastripen i juni 2006.

Shalit ble tatt til fange under et palestinsk angrep mot en israelsk militærpost sør på Gazastripen, der to andre israelske soldater ble drept og en tredje såret.

Paraplygruppen Popular Resistance Committees (PRC) tok ansvaret for operasjonen, men overlot senere Shalit til Hamas.

Israel og Hamas har forhandlet om fangeutveksling i årevis, og onsdag bekreftet både Israels statsminister Benjamin Netanyahu og Hamas-leder Khaled Meshaal at en avtale var inngått.

Om få dager Den israelske regjeringen vedtok formelt avtalen natt til onsdag med 27 mot 3 stemmer, og Netanyahu lovet Shalits foreldre at den nå 25 år gamle korporalen snart vil være hjemme.

- Han vil komme hjem i løpet av de neste dagene, sa Netanyahu.

I Gaza by brøt jubelen ut da nyheten om fangeutvekslingen ble kjent. 450 mannlige palestinske fanger og 27 kvinner vil bli løslatt i løpet av én uke, blant dem 315 som soner lange fengselsstraffer eller livstidsdommer.

Ytterligere 550 fanger skal i henhold til avtalen løslates i løpet av de neste to månedene, opplyste Meshaal sent tirsdag kveld.

Ikke Barghouti Meldinger om at Fatah-lederen Marwan Barghouti og PFLP-lederen Ahmed Sa'adat står på listen over dem som skal løslates, blir imidlertid avvist fra israelsk side.

GÅR INGEN STEDER: Marwan Barghouti blir ikke utlevert. Foto: AP/Eitan Hess-Ashkenazi/Scanpix
GÅR INGEN STEDER: Marwan Barghouti blir ikke utlevert. Foto: AP/Eitan Hess-Ashkenazi/Scanpix Vis mer

- De vil ikke bli løslatt, slo lederen for den israelske sikkerhetstjenesten Shin Bet, Yoram Cohen fast natt til onsdag.

Sa'adat soner en dom på 30 år etter å ha blitt funnet skyldig av en israelsk domstol i å lede «en ulovlig terroristorganisasjon». De siste fire årene har han sittet i isolat, noe som i september fikk 200 medfanger til å gå til sultestreik.

Barghouti var tidligere generalsekretær for Fatah på Vestbredden, og spilte en sentral rolle under den andre intifadaen. Han ble tatt til fange av israelske styrker i 2002 og soner nå fem livstidsdommer for medvirkning til drap på israelere i de okkuperte områdene.

Den karismatiske 52-åringen nyter stor popularitet blant palestinerne og er av mange trukket fram som en mulig arvtaker etter president Mahmoud Abbas. Han har også spilt en sentral rolle i forhandlingene mellom Fatah og Hamas bak fengselsmurene.

(NTB)

LØFTER: Benjamin Netanyahu lovet Gilad Shalits familie at han snart ville være hjemme. Foto: AFP/Scanpix
LØFTER: Benjamin Netanyahu lovet Gilad Shalits familie at han snart ville være hjemme. Foto: AFP/Scanpix Vis mer