Fengslende sjarm

En arbeidsløs skuespiller vil reformere seks garvede kriminelle med teater. Björn Kjellman spiller idealisten, og han er like godhjertet sjarmerende som filmen er det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Det store gjennombruddet» fikk Gledessprederprisen på årets Haugesund-festival. Ikke så merkelig. Dette er en film som først og fremst byr på lun moro og hygge i spann med optimistisk menneskelighet. Sånt kan jo noen hver trenge.

Vår venn skuespilleren Reine drives ellers av ren nød, ettersom han sparkes som teaterstjerne og må finne andre måter å tjene til livets opphold på. Han havner altså som sosialarbeider bak murene, hvor han på det sterkeste motsetter seg fastlåste, byråkratiske regler og får tillatelse til å sette opp et teaterstykke med utvalgte innsatte. De innsatte finner påfunnet høyst absurd, men skjønner etter hvert at det kan brukes til større formål.

Gode typer formidlet av tilsvarende skuespillere driver både oppsetningen og fengselsforviklingene framover i fin stil, uten på noe punkt å overraske nevneverdig.

Men det er nå Kjellmans film. Han ble sist sett her til lands i kjærlighetskomedien «Adam og Eva». Nå som da viser han seg å ha et utmerket grep på slike rufsete, naive, gode-på-bunnen-typer vi så gjerne tar til oss.