I BRANN: Brannmenn forsøker å få kontroll over en brann i Croydon sør i London i går kveld. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/Scanpix
I BRANN: Brannmenn forsøker å få kontroll over en brann i Croydon sør i London i går kveld. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/ScanpixVis mer

Fengslene i London er fulle

Politiet sliter med å kontrollere de voldsomme opptøyene

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opptøyene i London og andre byer i England var i går kveld og i natt ute av kontroll flere steder. Enkelte medier beskriver situasjonen som krigsliknende i enkelte områder. Ifølge Sky News er fengslene i London nå fulle på grunn av det store antallet arrestasjoner, og de pågrepne må midlertidig sendes ut av byen.

Politiet i London har tatt i bruk pansrede kjøretøyer, og i løpet av de siste dagene er til sammen over 330 mennesker pågrepet.

Det hevdes at det er britenes «tapte generasjon» som nå slåss i gatene.

I natt sto bygninger i brann i flere områder sør i London og 1700 ekstra politifolk ble satt inn for å få kontroll på situasjonen, men politiet skal likevel ha gitt opp flere steder.

Ungdomsgjenger plyndret i bydelen Hackney i øst, i Clapham i sør, i Camden i nord og i Ealing vest i London. Et helt kvartal sto i flammer i Croydon, noe som førte til at lokale innbyggere ble evakuert.

- Vi kan ikke takle dette. Vi har passert bristepunktet, måtte en politimann på stedet innrømme overfor avisa The Guardian.

En 26 år gammel mann ble funnet med skuddskader i en bil i samme område, og tilstanden hans skal være alvorlig.

PLYNDRING: Plyndring er blitt et stort problem knyttet til opptøyene. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/Scanpix
PLYNDRING: Plyndring er blitt et stort problem knyttet til opptøyene. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/Scanpix Vis mer

Heller ikke de velstående områdene i West End slapp unna plyndringen. Én gruppe tok seg inn på en luksusrestaurant i Notting Hill og stjal både tallerkener og gjestenes mobiltelefoner.

Det er ikke bare uroligheter i London. I Birmingham er 87 personer arrestert etter at ungdommer knuste butikkvinduer og stjal varer.
Politiet i Bristol forsøkte å få kontroll på en gjeng som besto av 150 ungdommer, mens flere biler ble satt i brann i Liverpool i Nord-England mandag kveld.

De første opptøyene brøt ut i forbindelse med at Mark Duggan en kjent kriminell, ble skutt og drept i Tottenham av London-politiet i forrige uke. Politiet etterforsker fortsatt dødsfallet, men mye tyder på at Duggan ble advart av politiet og at det var meningen å skadeskyte ham.

Det er delte meninger om hva som er de bakenforliggende årsakene, men flere har pekt på sosiale problemer og regjeringens økonomiske innstrammingstiltak.

Politiet og politikere har flere ganger understreket at plyndringen er uakseptabel, uansett hvilke grunner ungdommene måtte påberope seg.

- Dette var grunnløs, opportunistisk tyveri og vold. Intet mer, intet mindre, sier Nick Clegg, visestatsminister og leder for partiet Liberaldemokratene.

(Dagbladet/NTB)

BILER I BRANN: Både politibiler og vanlige biler er satt i brann flere steder. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/Scanpix
BILER I BRANN: Både politibiler og vanlige biler er satt i brann flere steder. Foto: REUTERS/Luke MacGregor/Scanpix Vis mer