- Fengslene kan være dødelige steder for menn og kvinner med mentale sykdommer

Rystende rapport om forholdene i amerikanske fengsler.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): Fengselsansatte over hele USA bruker unøvendig, overdreven voldsbruk mot mentalt syke innsatte, ifølge en rapport fra Human Rights Watch, som ble offentliggjort i går.

Den 127 sider lange rapporten beskriver hendelser hvor fengselsansatte har brukt smertefulle, kjemiske sprayer, gitt de innsatte støt med kraftige elektrosjokkvåpen og bundet dem fast i stoler og senger i flere dager.

I tillegg hevdes det i rapporten at fangevokterne har brukket innsattes neser, kjever og ribbein. Den grove behandlingen har i noen tilfeller resultert i andregradsforbrenninger, dype sår og skadde indre organer.

I noen tilfeller har det endt med døden.

Funnet bevisstløs 17. mars i 2013, klokka 03.30, ble Christopher Lopez funnet liggende på gulvet i cella si, halvveis bevisstløs og nesten ute av stand til å røre seg. Men de ansatte tilkalte ikke medisinsk hjelp. I stedet satte de på ham håndjern, festet dem i en lenke rundt magen, lenket anklene hans og festet ham til en stol.

Noen timer seinere løsnet de ham fra stolen, og forlot ham på gulvet i en annen celle, fortsatt i lenker, og fortsatt uten evne til å bevege seg. Rundt 09.00 døde han av hyponatremi, som oppstår på grunn av mangel på natrium i blodet, og kan behandles hvis det oppdages raskt.

I rapporten beskrives også en hendelse fra et fengsel i Florida. En innsatt diagnostisert med schizofreni hadde gjort sitt fornødne på gulvet, og nektet å vaske opp etter seg. Han skal angivelig da ha blitt plassert i en skåldhet dusj, selv om vaktene var vel vitende om at han ikke klarte å regulere temperaturen. Etter en time under den glovarme strålen, var han død.

- Svarer med vold Ansatte i amerikanske fengsler har myndighet til å bruke makt når det er nødvendig for å kontrollere farlige, eller svært forstyrrende innsatte.

Men ifølge Human Rights Watch, svarer fengselsvokterne med vold når innsattes oppførsel skyldes deres mentale problemer, selv når de ikke er truende. For eksempel når innsatte har urinert på gulvet, brukt grovt språk, slått på ei dør eller klaget over manglende måltider.

Robert Sweeper ble sendt til et fengsel i South Carolina i februar 2013, etter at politiet fant ham sovende i inngangen til en skolebygning ei kald natt. Han var desorientert og lite samarbeidsvillig, men ble ikke sendt til sykehus for psykiatrisk behandling.

Under en rutineundersøkelse av cella hans, ble Sweeper sparket flere ganger i overkroppen, noe som førte til at han brakk tre ribbein og punkterte en lunge og fikk brudd i to ryggvirvler.

- Dødelig - Fengsler kan være farlige, ødeleggende, og til og med dødelige steder for menn og kvinner med mentale sykdommer. Det blir brukt vold mot innsatte selv om de ikke kan forstå ordrene fra de ansatte fordi de er syke, sier seniorrådgiver Jamie Fellner ved USA-avdelingen til Human Rights Watch, som har ført rapporten i pennen.

Her beskrives også hvordan Nick Christie ble fengslet i Florida for en ikke-voldelig, mindre forbrytelse. Han hadde sluttet å ta medisinene sine mot depresjon og angst, og da han ble låst inne på cella, skrek han og banket på døra. Han ble derfor sprayet med kjemisk spray mer enn et dusin ganger i løpet av en periode på 36 timer, festet i en stol med en spyttmaske over ansiktet. Han døde av hjertestans.

Dagbladet har tidligere skrevet at det føderale fengelsbyrået står overfor et søksmål som kan komme til å endre måten fanger med psykiske lidelser soner på for alltid. Høysikkerhetsfengselet ADX i Florence, Colorado, blir trukket fram som ett av de aller verste.

Det er antatt at en av fem innsatte i amerikanske fengsler har en alvorlig, mental sykdom. Til enhver tid er rundt fem prosent psykotiske.

- Utbredt Det finnes ingen nasjonale data tilgjengelige, men ifølge organisasjonen, tyder deres forskning på at denne type vold er utbredt over hele landet. De har undersøkt tilstanden i fengsler i hele USA, blant annet ved å studere rettssprosesser, og undersøkelser utført av Justisdepartementet. I tillegg har de intervjuet over 125 ansatte og tidligere ansatte i fengselsvesenet, psykiatere og advokater.

The National Institute of Corrections, en føderal organisasjon som gir penger og støtteprogrammer til amerikanske fengsler opplyser at innsattes mentale helse er blant deres viktigste prioriteringer, og at de har holdt nasjonale møter for lederne for fengslenes psykiatriske helsevern var til stede for å forbedre behandlingene i fengsler, skriver New York Times.

Arizona og California har innført nye regler for behandlingen av psykisk syke fanger, men foreløpig er det ingen nasjonale planer på området.