Fengsles i åtte uker

Nedre Romerrike forhørsrett fengsler de trippeldrapsdømte i åtte uker. De tre reagerte rolig på kjennelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dommer Petter Johnsen støttet aktor Bjørn Arne Tronier i at det ikke er et uforholdsmessig inngrep å fengsle Veronica Orderud, Per Orderud og Kristin Kirkemo Haukeland frem til trippeldrapssaken kommer opp for lagmannsretten.

Tronier ga klar beskjed da han ble spurt om påtalemyndigheten vil ha de tre fengslet helt til ankesaken begynner.

- Det er vår intensjon, ja, sa han.

Tronier begjærer derfor de tre varetektsfengslet for åtte uker av gangen. I midten av august vil forhørsretten igjen vurdere om de tre skal fengsles for åtte nye uker - med mindre Borgarting lagmannsrett bestemmer seg for noe annet.

Forsvarsadvokatene Schiøtz, Sulland og Kjærvik kommer alle til å påkjære kjennelsen til Borgarting lagmannsrett. Saken kan komme til lagmannsretten allerede denne uka.

På lånt tid

Beslutningen om hvorvidt de trippeldrapsdømte må sitte åtte uker i varetektsfengsel ble utsatt fra klokka 14 til klokka 15. Alle de dømte var glade for utsettelsen og benyttet hver ledige stund sammen med sin kjære. Per og Veronica Orderud ankom rettslokalet tett inntil hverandre. Veronica hadde armen godt rundt ektemannen.

Per Orderuds advokat, Cato Schiøtz, sa til Dagbladet.no at ekteparet Per og Veronica Orderud var glade for utsettelsen, da de ikke har sett hverandre siden dommen på fredag.

- Men Per har egentlig ikke store forhåpninger til dagens kjennelse. Vi må være forberedt på fortsatt fengsling, sa advokaten før møtet begynte.

Gårdsdriften må avvikles

- For gårdsdriftens del vil det ikke skje noe prekært før neste uke, uansett hva kjennelsen i dag blir, sier Schiøtz.

Det er likevel ingen tvil om at bondens liv legges i grus hvis kjennelsen opprettholdes. Både aktor og forsvarer var enige om at det betyr økonomisk ruin for ekteparet. Da må dyra slaktes, og det kan ta over ti år å bygge opp en liknende besetning igjen.

I tillegg er det snakk om mange hundre tusen kroner i utgifter.

- Hvert minutt teller

Kristin Kirkemo Haukeland og hennes ektemann Per Haukeland var glade for den lille timen de fikk ekstra, ifølge medforsvarer for Kristin Kirkemo Haukeland, Johnny Veum.

- De har ikke sett hverandre siden fredag. Kristin er nedbrutt og tar dette veldig tungt. Hun synes det er fullstendig urimelig at hun fengsles, sa Veum til Dagbladet.no.

- Hun benytter nå hvert minutt sammen med ektemannen, og hvert eneste minutt er verdt å skrive hjem om. Himmel og hav, de har det tøft, sier Veum.

I retten i formiddag sendte de to hverandre lange dype blikk så ofte de kunne. Nå må Per Haukeland forberede seg på lange uker uten kona.

INGEN NÅDE: Kristin Kirkemo Haukeland ba om å bli sluppet ut av varetekt på grunn av sin sønn som begynner på skolen til høsten. Det gikk ikke dommeren med på.