PÅ VEI HJEM: Journalisten Peter Greste ble døm,t til sju års fengsel i Egypt. Nå er han sluppet løs, og er på vei hjem. Foto: Asmaa Waguih/Reuters/Scanpix
PÅ VEI HJEM: Journalisten Peter Greste ble døm,t til sju års fengsel i Egypt. Nå er han sluppet løs, og er på vei hjem. Foto: Asmaa Waguih/Reuters/ScanpixVis mer

Fengslet Al Jazeera-journalist løslatt av Egypt

På vei hjem nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den australske Al Jazeera-journalisten Peter Greste, som har sittet fengslet i Egypt siden 2013, er løslatt. Han er nå på vei til Kypros, melder BBC. Deretter skal han tilbake til Australia.

Greste ble dømt til sju års fengsel for å ha hjulpet en terroristorganisasjon.

Dømt med to andre Grestle har tidligere også vært korrespondent for BBC.

Det er ikke kjent om også to andre journalister fra Al Jazeera er blitt løslatt. Dette er egyptisk-canadiske Mohamed Fahmy og Baher Mohamed, som kun har egyptisk statsborgerskap.

- Samarbeid Journalisterna ble anklaget for å ha samarbeidet med det Muslimske brorskapet, noe de konsekvent har fornektet.

De tre journalistene ble i juni dømt til sju til ti års fengsel for å ha spredt løgner ved hjelp av en «terrororganisasjon», et begrep som gjerne blir brukt om Det muslimske brorskap.

Brorskapet er en sosial og politisk bevegelse med flere millioner medlemmer og tilhengere. Da hæren overtok makten i Egypt i 2013, ble Brorskapet igjen forbudt, slik det formelt hadde vært under den autoritære lederen Hosni Mubaraks styre fram til 2011.

De tre fengslede journalistene dekket protestene mot Egypts militære, som mislikte sterkt Al Jazeeras dekning av måten sikkerhetsstyrkene slo ned på protestene i fjor høst.

BLE DØMT: DØMT: De tre journalistene Mohammed Fahmy  Peter Greste og Baher Mohamed ble i  dømt til sju års fengsel i Kairo. Foto: Heba Elkholy, El Shorouk/AP/Scanpix
BLE DØMT: DØMT: De tre journalistene Mohammed Fahmy Peter Greste og Baher Mohamed ble i dømt til sju års fengsel i Kairo. Foto: Heba Elkholy, El Shorouk/AP/Scanpix Vis mer