Fengslet etter terrorparagrafen

Tre av de siktede i terrorsaken fengslet. Den fjerde skal løslates, mener retten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Retten mener det er skjellig grunn til å mistenke den 29 år gamle norsk-pakistaneren som skal ha vært hovedmann for å ha brutt straffelovens § 147a - den såkalte terrorparagrafen. Han blir fengslet i fire uker med brev- og besøkskontroll.

Det er første gang paragrafen, som ble utformet etter terrorangrepene 11. september, blir brukt på denne måten.

Men utgangspunktet for hele saken, synagogeskytingen sist søndag, er ennå ikke oppklart. Politiet har så langt ikke beviser for at noen av de siktede befangt seg på åstedet.

- Vi har foreløpig ikke mer materiale i den delen av saken enn det som er framlagt her, opplyser aktor til Dagbladet.no.

Retten legger dermed til grunn at samtalen som Politiets sikkerhetstjeneste avlyttet i 29-åringens bil 8. august var mer enn «løsprat», og at det er sannsynlig at tre menn faktisk planla å sprenge den amerikanske ambassaden i lufta.

- Butikkran

I bilen, mens 29-åringen og en 26 år gammel etnisk norsk mann kjørte forbi både den israelske og den amerikanske ambassaden, skal de to blant annet ha snakket om våpen og sprengstoff, maskering, fluktrute, overvåkningskameraer og hvordan de kunne legge ut spiker på veien for å forsinke politiet.

Selv om den etnisk norske 26-åringen var mer passiv i  samtalen enn sjåføren, blir også han varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud.

SKEPTISKE: Advokatene til de terrorsiktede betegner bevisgrunnlaget som svært tynt. Klienten til Johnny Veum (t.h.) ble besluttet løslatt, men må sitte på glattcelle i flere dager til. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT
SKEPTISKE: Advokatene til de terrorsiktede betegner bevisgrunnlaget som svært tynt. Klienten til Johnny Veum (t.h.) ble besluttet løslatt, men må sitte på glattcelle i flere dager til. Foto: HARALD S. KLUNGTVEIT Vis mer

Han vil imidlertid prøve å kvitte seg med terroriststempelet ved å forklare til politiet at han egentlig rekognoserte for å rane en Bunnpris-butikk i Parkveien 80 - og at det var den forbrytelsen som ble diskutert i bilen.

- Det kan være at politiet har blandet sammen noen ting her. Dette vil min klient trolig klargjøre i et politiavhør i neste uke, sier hans advokat Morten Furuholmen til Dagbladet.no

Begge de to som den gang satt i bilen har tatt betenkningstid på om de vil påkjære kjennelsen.

Drapsuttalelse ikke straffbar

29-åringens norsk-pakistanske kamerat (28) blir også varetekstfengslet. Han blir fengslet i to uker med brev- og besøkskontroll, fordi retten «under tvil» er kommet til at det er skjellig grunn til å mistenke også ham for brudd på § 147a.

Retten mener at hans uttalelser politiet har fanget opp i en telefonsamtale, om å «skjære over halsen» på den israelske ambassadøren ,må karakteriseres som en meningsytring, og ikke noe som kvalifiserer til varetektsfengsling.

Han blir likevel fengslet med grunnlag i terrorparagrafen fordi han under den omtalte bilsamtalen blir nevnt som en samarbeidspartner av de to andre siktede.

- Fornøyd

Fengslet etter terrorparagrafen

Den norsk-tyrkiske 28-åringen som politiet mener har fingert elektronisk alibi for hovedmannen på tidspunktet for skytingen mot den jødiske synagogen, skal etter rettens mening løslates. 

Retten mener at det ikke er skjellig grunn til å mistenke 28-åringen for brudd på terrorparagrafen. Å gi et alibi for skytingen mot synagogen betraktes ikke som grunnlag nok

- Jeg er fornøyd, sa 28-åringen til Dagbladet.no før han ble ført ut av rettslokalet til den ventende politibilen.

Aktor påkjærer løslatelsen av 28-åringen og fengslingstiden på norsk-pakistaneren som fikk to ukers varetekt. Kjæremålet gis oppsettende virkning, noe som betyr at også mannene som er besluttet løslatt blir sittende i varetekt til fengslings-spørsmålet er behandlet i lagmannsretten.

Kjennelsen kom nærmere to timer forsinket i kveld, fordi tre av de fire siktede ikke var på plass i Oslo tingrett da rettsmøtet skulle starte klokken 16 i dag. Kun den hovedsiktede 29-åringen var da i rettsalen.

Dette er de fire siktede i saken:

Fengslet i fire uker: Hovedsiktet (29)

Gift, to barn
Ingen inntekt eller formue

Norsk-pakistaner med gjengbakgrunn. Ble som 13-åring det yngste medlemmet i Young Guns.

I sommer arrestert av tysk politi, som fant våpentegninger og manualer i bilen hans. Tross at tegningene var tegnet på ark fra et London-hotell der han bodde ti dager tidligere, kunne han ikke huske hvordan de hadde havnet i hans bil.

Etter arrestasjonen i Tyskland ble han fulgt tett av PST, som monterte mikrofoner i bilen og avlyttet hans fire mobiltelefoner. Det under avlyttingen av bilen at PST skal ha fanget opp en samtale der 29-åringen sa at han ønsket å sprenge den amerikanske og israelske ambassaden i lufta.

Selv mener 29-åringen at dette var bare «løsprat» og ikke snakk om terrorplanlegging.

I et intervju med Dagbladet i 2002, sa han at han hatet norske verdier og at han lever for Islam. Ifølge 29-åringen har han senere moderert dette synet. Politiet mener at deres opptak av samtalen i hans bil viser noe annet.

Politiet mener å kunne knytte ham til skytingen mot den jødiske synagogen i Bergstien 13. Tross omfattende spaning mot 29-åringen, vet ikke politiet hvor han befant seg mellom midnatt og klokken 04 natt til søndag 17. september. I dette tidsrommet skjøt ukjente gjerningsmenn 13 skudd mot fasaden på synagogen.

Selv sier 29-åringen at han ruslet rundt i Thorshov-parken og spiste kebab på tidspunktet da skytingen skjedde.

Fengslet i fire uker: Etnisk nordmann (26)

Samboer, to barn
Mottar trygd, ingen formue

Tilstod umiddelbart en bedragerisak da han ble pågrepet på Bygdøy. Da politiet fortalte om terrorsiktelsen, skal han ifølge egne forklaringer ha blitt lettet, fordi han har alibi for tidspunktet for synagogeskytingen.

26-åringen satt i bilen sammen med den siktede hovedmannen, da sistnevnte 8. august i år kjørte rundt i området rundt den amerikanske ambassaden og ifølge politiet planla å sprenge både den amerikanske og den israelske ambassaden i lufta. Selv skal 26-åringen ha forklart at han bare «jattet med» og at attentatsplanene bare skal ha vært «løsprat».

Forsvarerne sier til Dagbladet.no at kjøreturen - som står sentralt i terrorsiktelsen - var rekognisering i forkant av et ran, ikke terror. Målet skal ha vært en Bunnpris-butikk 400 meter fra den amerikanske ambassaden.

Fengslet i to uker: Norsk-pakistaner (28)

Gift, et barn
Inntekt 200.000, formue 300.000

20. juli sa han i en samtale med den siktede hovedmannen at han ønsker å skjære hodet over på den israelske ambassadøren i Norge. Ifølge 28-åringen var dette ikke ment som en konkret handling, men et uttrykk for frustrasjon over hvordan debatten i Norge gikk under Israels krigføring i Libanon.

28-åringen knyttes også til saken ved at han er omtalt i samtalen i bilen til den hovedsiktede 29-åringen.

Politiet mener også å kunne knytte 28-åringen til planleggingen av terrorattentat, gjennom en stjålet bil funnet i hans garasje. Selv skal norsk-pakistaneren ha forklart at bilen står i hans garasje som en vennetjeneste i forbindelse med en forsikringssvindel.

Skal løslates: Norsk-tyrker (28)

Ugift, et barn
Arbeidsløs

Siktelsen mot den fjerde av de siktede, er trolig den som står svakest.

28-åringen ringte en samtale fra den siktede hovedmannens mobiltelefon i tidsrommet da den jødiske synagogen i Bergstien ble beskutt. Selv har norsk-tyrkeren forklart at han på dette tidspunkt var sammen med hovedmannen i Thorshov-parken.

Politiet mener imidlertid han har fått låne mobiltelefonen for å gi 29-åringen et elektronisk alibi for tidspunktet.

<B>HOVEDMANN:</B> Den 29 år gamle mannen, som er straffedømt sju ganger tidligere, er siktet både for å være involvert i skytingen mot synagogen og er angivelig lederen for «terrorforbundet» som ble inngått for å sprenge ambassader i lufta.
«TERRORMÅL»: De siktede skal ifølge politiet ha planlagt terrorhandlinger mot den israelske ambassaden i Oslo.
«TERRORMÅL»: Også den amerikanske ambassaden skal ifølge politiet ha vært mål for terrorplanene. Selv nekter de fire siktede for enhver befatning med terror.
Forsinket: Forsvarerne Morten Furuholmen (midt i bildet) og Johnny Veum (t.v.) var kritiske til at politiet verken varslet forsvarere eller siktede om fengslingsmøtet i dag.