Fengslet for å arbeide for menneskerettigheter

Nå sultestreiker iranske Nadrin Sotoudeh. Norske myndigheter er bekymret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske myndigheter uttrykker bekymring for helsetilstanden til den fengslede, iranske menneskerettsadvokaten Nasrin Sotoudeh, som er i sultestreik.

Eksiliranere frykter for hennes helse og sikkerhet, en bekymring som deles av norske myndigheter. Hun skal nå ha sultestreiket i over hundre dager og være sterkt svekket.

— Vi er bekymret for Nasrin Sotoudehs helsetilstand. Iranske myndigheter må gi henne en rettferdig rettssak og humane forhold i fengselet, sier statssekretær Espen Barth Eide (Ap).

— Menneskerettighetsforsvarere som Nasrin Sotoudeh spiller en nøkkelrolle i arbeidet for grunnleggende menneskerettigheter. Jeg vil på det sterkeste oppfordre iranske myndigheter til å gi henne en rettergang i tråd med iransk lov og internasjonale konvensjoner, sier Eide i en pressemelding.

Sotoudeh er tiltalt for propaganda mot den iranske staten, for å ha motarbeidet nasjonal sikkerhet og for medlemskap i en forbudt menneskerettsorganisasjon som iranske myndighetene hevder undergraver nasjonal sikkerhet.

(NTB)

Foto: EPA
Foto: EPA Vis mer