Fengslet for brudd på navneloven

Oslo (NTB): Norske myndigheter godtok ikke at Kirsti Larsen ville kalle sønnen sin for Gesher. Fordi 14-barnsmoren nektet å forandre navnet ble hun satt i fengsel!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To dager før hennes trettende barn kom til verden i april 1995, hadde den kristne kvinnen en sterk drøm. En stemme sa på engelsk at barne skulle hete Brigde. I stedet fant hun det hebraiske ordet for bro - Gesher, skriver VG.

Men folkeregisteret i Hurdal sa nei. Kirsti og mannen Øyvind anket saken inn for Fylkesmannen i Akershus, men fikk ikke medhold. Begrunnelsene for avslagene var at Gesher var fremmedartet og unorsk, det var ikke noe typisk guttenavn og det lignet litt for mye på etternavnet Geser.

Paret nektet å rette seg etter avslaget, og dermed havnet saken i herredsretten. Retten dømte dem til 1.600 kroner i bot for å ikke ha gitt barnet et lovlig navn innen fristen.

- Vi ønsket ikke å betale denne boten. Mannen min ble tvangstrukket via arbeidsgiver. Men for meg som var hjemmeværende uten fem øre hadde det offentlige ingen mulighet til å inndrive boten, forteller Kirsti.

Dermed kom innkallingen til soning, med trussel om at hun ville bli hentet om hun ikke selv møtte opp utenfor murene til kvinnefengselet i Fredrikstad. Straffen var forøvrig på to døgn.