Fengslet for ekte penger

Jan T. Bull skulle handle melk og brød på Rimi i Asker. Men fordi Norges Bank har endret utseendet på 200-lappene, endte handleturen for den manisk depressive 47-åringen på glattcelle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marerittet for Jan T. Bull begynte torsdag før jul, da ekspeditøren i Rimi-butikken mente 200-lappen var falsk, og trykte på alarmknappen. Butikksjefen kom stormende, og tok med Bull inn på bakrommet. Han fikk beskjed om å vente på politiet.

- I løpet av tre minutter var to uniformerte politimenn på plass. De spurte hvor jeg hadde fått 200-lappen, og jeg sa at jeg fått den i minibanken, sier Bull til Dagbladet.

Politiet trodde ikke på historien, og bestemte seg for å ta ham med inn til Asker politistasjon.

Glattcelle

- Politimennene førte meg ut av butikken, og dro meg inn i politibilen. Alle som så opptrinnet, trodde jeg var en kriminell.

På Asker politistasjon fikk Bull vite at det er falske 200-lapper i omløp. Politiet sa at de ville ransake leiligheten hans. Deretter spurte de om han hadde noe imot å bli kastet på glattcelle.

Innlagt 28 ganger

- Jeg forklarte dem at jeg var manisk depressiv, og avhengig av medisiner. Jeg har vært innlagt 28 ganger, og sliter fremdeles med angst, sier Bull, som har vært frisk i fire år.

Argumentet hjalp ikke. Før politiet låste døra, sa Bull at han måtte ha toalettpapir. Politiet ba ham bruke Dagbladet, som han hadde kjøpt tidligere på dagen.

- Inne på cella ble jeg enormt redd. Angsten veltet over meg. Jeg prøvde å få tak i politifolkene, men de svarte ikke. Til slutt måtte jeg legge meg ned og prøve å tenke på andre ting, for ikke å få en enorm psykose.

Tåler mye

Etter to timer på cella ble Bull hentet av politibetjentene igjen. Da fikk han beskjed om at seddelen ikke var falsk likevel.

- Det minste de kunne gjort var å gi meg en unnskyldning. Jeg gikk rett til Rimi, og sa at seddelen ikke var falsk. Det eneste de sa der, var at det var fint for meg at den var ekte.

- Jeg tåler mye etter 28 innleggelser, og ser det humoristiske i det meste. Men jeg synes det er ille at fordi Norges Bank gjør en feil, blir uskyldige mennesker som handler melk kastet på glattcelle.