Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fengslet for Førde-drapet

En 42 år gammel mann er varetektsfengslet for drapet på Anne Slåtten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 42-åringen som er siktet for drapet på Anne Slåtten er i Sunnfjord tingrett varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Det melder NTB.

Den 42 år gamle mannen blir også nektet tilgang til aviser, radio og TV, og blir delvis isolert. Kjennelsen er helt i tråd med politiets begjæring.

- Vi mener vi har pågrepet gjerningsmannen, sa lensmann Kjell Fonn ved Førde og Naustdal lensmannskontor på en pressekonferanse klokka 10 i dag, da siktelsen ble kjent.

- Vi har DNA-match på vedkommende. Vi fikk svaret i går, bekreftet politiadvokat Sissel Kleiven.

Mannen er siktet for forsettlig drap på den 22 år gamle sykepleierstudenten, men ifølge politiet kan siktelsen bli endret.

Felt av DNA

Mannens navn dukket opp seint i etterforskningen. Han har tidligere forklart seg som vitne i saken, og avla i den forbindelse frivillig DNA-test i form av spyttprøver.

- Han ble kalt inn som vitne i slutten av september, som en følge av det omfattende kartleggingsarbeidet av alle bevegelser i Førde drapsnatta, sa Sissel Kleiven på pressekonferansen.

Politiet har spesielt interessert seg for mennesker som var på byen i Førde denne lørdagsnatta, og det var i denne navnebunken at siktede dukket opp.

- Vi kan foreløpig ikke si noe om motivet, sa Kleiven.

Fra Sunnfjord

Politiet fikk sitt lenge etterlengtede gjennombrudd da de fikk svar på DNA-analysene i går ettermiddag.

- Vi pågrep en person i går. Han er siktet for drapet på Anne Slåtten, sa lensmann Kjell Fonn ved til Dagbladet.no like etter klokka 07 i dag tidlig.

Har mannen vært aktuell i etterforskningen tidligere?

- Vedkommende er bosatt i Sunnfjord, men vi vil foreløpig ikke gå ut med ytterligere opplysninger, sa Fonn i dag tidlig.

TV 2 Nyhetene melder at mannen er 42 år gammel. Han er en tidligere kjenning av politiet, men kun i forbindelse med mindre alvorlige forhold. Ifølge NRK er han ikke tidligere straffedømt.

- Det eneste jeg kan si, er at det er etterforskningen som har ført til pågripelsen, sier Fonn til Dagbladet.no.

- Likner på «Haikeren»

Ifølge VG er mannen påfallende lik den såkalte «Haikeren» som ble etterlyst etter drapet.

Denne personen meldte seg aldri, og ble ikke sjekket ut av saken.

- Det kan være likhetstrekk, men det er for tidlig å gå ut og si at siktede er «Haikeren», sa lensmann Fonn under dagens pressekonferanse.

«Haikeren» kom i politiets søkelys da vitner forklarte at en mann forgjeves prøvde å få skyss fra Førde sentrum mot Angedalen grytidlig om morgenen på drapsdagen. Dette er i samme retning som åstedet.

I august viste politiet fram en fantomtegning av mannen, som beskrives som en mann i 30-40-åra med mørk blondt hår, smalt ansikt, og spedbygd. Mannen skal ha hatt på seg svart jakke og ei skitten dongeribukse.

Nekter

Den siktede 42-åringen satt i avhør utover kvelden i går. Han erkjenner ikke straffskyld for drapet, men ifølge politiet er mannen samarbeidsvillig.

- Han sier at han er villig til å forklare seg, sier Fonn.

Mannen ble framstilt for varetektsfengsling i Sunnfjord tingrett klokka 13 i dag. Påtalemyndigheten har begjært ham fengslet i fire uker, av hensyn til faren for bevisforspillelse.

- Min klient stiller seg uforstående til siktelsen, og vil begjære seg løslatt, sa siktedes forsvarer Ivar Blikra like før fengslingsmøtet. Forsvareren opplyser at mannen tar siktelsen veldig tungt, men at han er innstilt på å samarbeide med politiet, og regner med å bli reinvasket under etterforskningen.

Fire lange måneder

Rundt 20 politifolk, inkludert 3-5 Kripos-betjenter har jobbet med saken siden Anne Slåtten ble drept 6. juni i år. De har foretatt over 1300 vitneavhør, og kartlagt bevegelser, bankuttak, videovervåking og mobilsamtaler i Førde på drapsnatta.

Politiet sikret seg DNA-spor etter drapsmannen på åstedet, og til sammen 1 000 menn har avlagt DNA-prøver.

Kvalt og drept

Sykepleierstudenten Anne Slåtten (22) ble funnet kvalt og drept mandag 7. juni klokka 12.20. Hun lå død i et buskas nær Førde sentrum.

Da hun ble funnet hadde hun vært savnet i over et døgn, etter at hun ikke møtte til jobb på Førde sykehjem.

22-åringen ble drept på vei til jobb tidlig søndag morgen.

DREPT: Anne Slåtten
GJENNOMBRUDD: Lensmann Kjell Fonn har ledet etterforskningen i Førde.
«HAIKEREN»: Denne mannen ble etterlyst med fantomtegning i august. Politiet kan ikke avvise at dette er den siktede.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media