Fengslet for Knutby-drapet

Svensk rett har fengslet den 26 år gamle kvinnen som mistenkes å være pastor Helge Fossmo elskerinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kvinnen er siktet for medvirkning og planlegging ved å oppfordre til drapet på Alexandra Fossmo (23) og drapsforsøket på sin egen ektemann, Daniel Linde (30). Hun ble fengsel for to uker i dag.

Pastor og forstander i pinsemenigheten i Knutby, Helge Fossmo (32), er siktet for drapet eventuelt medvirkning til drapet, som skjedde den 10. januar i den lille bygda Knutby. Han blir framstilt for varetekt fredag og politiet begjærer også ham fengslet for to uker, det lengste som er mulig i Sverige.

Kledd i mørke klær og stirrende ned i bordet, hørte kvinnen på Uppsala tingsrätts begrunnelse for å fengsle henne for to uker med grunnlag i politiets siktelse om planlegging. Retten fant derimot ikke politiets beviser sterke nok når det gjaldt påstanden om medvirkning.

Benekter skyld

- Jeg registrerer at retten ikke finner grunnlaget om medvirkning sterkt nok. Min klient avviser uansett enhver form for skyld etter hele siktelsen, kommenterte 26-åringens forsvarer, advokat Roger Häggquist, etter fengslingsmøtet.

Under de lukkede forhandlingene presenterte politiet hvilke bevis de så langt besitter som skal knytte pastoren og 26-åringen til drapet. Blant bevismaterialet skal det også foreligge utskrifter av en rekke mobilsamtaler mellom de to pågrepne. Politiet mener også de har beviser som bekrefter det påståtte kjærlighetsforholdet mellom de to.

- At det ble foretatt mange telefonsamtaler mellom de to i dagene etter drapet er ikke mistenkelig. De sto i nært forhold til hverandre og sånn sett var det ikke rart at de hadde mye kontakt, sier Häggquist.

Fra før sitter en annen kvinne fengslet siktet for å ha avfyrt skuddene som drepte og skadde de to personene den 10. januar. Hun har også innrømmet å ha skutt. Politiets teori skal være at pastoren og den 26 år gamle nabokvinnen skal ha påvirket kvinnen til å utføre handlingene mot deres respektive ektefeller.

Innbyggerne vantro

Innbyggerne i Knutby stiller seg vantro til dramatikken som har utspilt seg rundt dem de siste dagene. At et drap innen en religiøs sekt var mulig, hadde ingen forestilt seg. Den fredelige og spredt bosatte bygda omtrent tre mil fra Uppsala, ser knappest ut som et sted der et brutalt og overlagt drap skal kunne skje. Men befolkningen har lenge vært skeptiske til den svært lukkede pinsemenigheten som stadig har vokst seg større på stedet.

- Enkelte er redde for at verdien på husene skal falle etter det som er skjedd. Selv håper jeg ingen husker dette om fem år, sier Inger-Marie.

Kvinnen i 40-årene er som snarest innom nærkjøpet, det lokale møtestedet i bygda, på vei hjem fra jobb. Hun vil ikke oppgi etternavnet sitt, men forteller gjerne om hvordan hun og hennes omgangskrets har opplevd den vesle pinsemenigheten som den norskættede Helge Fossmo er forstander for.

Hjernevasking

- De siste fem årene har sekten gradvis blitt mer lukket. På meg så har flere virket som om de var utsatt for en form for hjernevasking. Det har vært skremmende å være vitne til, forteller Inger-Marie.

Også Erika, som er i 30-årene, er sjokkert og overrasket over det som er skjedd. Hun har arbeidet sammen med flere fra menigheten på daghjemmet i bygda og har ingenting negativt å si generelt om sektmedlemmene.

- Jeg mener at det ikke er noe rundt dette som sier at det noe spesielt her i Knutby. Dette kunne skjedd hvor som helst, sier hun.

(NTB)