TERRORSIKTET: PST pågrep i går to personer for ha vært en del av IS. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TERRORSIKTET: PST pågrep i går to personer for ha vært en del av IS. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpixVis mer

Fengslet for medlemskap i IS

Terrorsiktede fengslet i fire uker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to terrorsiktede som ble pågrepet av politiet i går, har blitt varetektsfengselet i fire uker. Begge undergis brev- og besøksforbud samt fullstendig isolasjon i to uker.

De siktede ble pågrepet etter at PST i samarbeid med flere politidistrikt i går tidlig gikk til aksjon mot to ulike adresser på Østlandet. En mann av tsjetsjensk opprinnelse ble arrestert i en bydel øst i Oslo. Samtidig ble en norsk statsborger av pakistansk etnisitet arrestert i Fredrikstad.

Hadde tolk Den terrorsiktede tsjetsjeneren som ble fremstilt for fengslingsmøtet i dag nekter for å ha deltatt eller støttet IS. PST mener imidlertid at mannen har vært en del IS, men ifølge siktelsen er han kun siktet for medlemskap i IS, ikke for å ha deltatt i kamphandlinger

Da fengslingsmøtet startet måtte mannen bli bistått med tolk.

- Han nekter for å sverget trosskap til IS og sier han aldri har vært i Syria. Han nekter straffskyld, sier hans forsvarer Halvor Frihagen til Dagbladet.

Tsjetsjeneren har anket kjennelsen til lagsmansretten.

Politiadvokat Per Niklas Hafsboe sier at de siktede har reist på samme tidspunkt til Syria, men at de ikke har returnert tilbake til Norge på samme tidspunkt. Han ønsker ikke å si noe om de faktisk reiste sammen til Syria.

- PST vil vurdere å utvide siktelsene, og vi vil heller ikke utelukke at det blir flere arrestasjoner i dagene som kommer, sier Hafsboe til Dagbladet.

Dømt for æresdrap Dagbladet skrev i dag at mannen fra Fredrikstad tidligere er dømt til flere års fengsel for medvirkning til drap på 90-tallet

Dagbladet får bekreftet av PST at de mener å ha bevis som knytter mannen til krigshandlinger i Midtøsten.

Mannen har ikke anket kjennelsen, men tatt betenkningstid.