Fengslet for Muhammed-karikaturene

I Midtøsten trues journalister og redaktører med lange straffer for publisering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) «Hva krenker Islam mest? En utlending som avbilder profeten slik han beskrives av sine tilhengere i verden, eller en muslim med bombebelte som sprenger seg selv på et bryllup i Amman eller andre steder?» skrev redaktør Jihad al-Momani i den jordanske avisen Shihan.

«Muslimer hadde muligheten til å fortelle verden om profeten Muhammed og fredsbudskapet i hans religion,» skrev redaktør Muhammad al-Assadi i avisen The Yemen Observer.

Begge redaktørene publiserte deler av de omstridte karikaturene for å vise sine lesere hva de skrev om.

Nå trues de med fengselstraff.

- De har funnet en god grunn for å plassere oss her - de sier at folket krever det. Regjeringen har gode grunner for å arrestere yemenske journalister. De ønsker å holde folk opptatt så lenge de kan, så de kan dekke over saker som korrupsjon, sier Assadi fra fengselscellen til New York Times.

Redaktøren deler cellen med sjefredaktør Abdulkarim Sabra og journalist Yehiya al-Abed, begge fra ukeavisen Al Hurriya.

- Henrett dem

De tre cellekameratene er alle arrestert for å ha publisert bildene av Muhammed, og risikerer lange fengselstraffer om de blir dømt for blasfemi. En fjerde redaktør, Kamal al-Aalafi i avisen Al Rai al Aam, er på rømmen etter å ha blitt siktet for samme forbrytelse.

- Henrett dem, krevde en imam under fredagsbønnen i Yemen nylig.

I Midtøsten er nå 11 journalister i fem land arrestert for å ha publisert tegningene.

- Jeg forsøkte å si til folk at de måtte være rasjonelle, tenke før de går i gatene. Hvem skader Islam mest? En europeer som tegner Muhammed eller en muslim som skjærer hodet av et gissel og sier Allah-u akbar? sier Momani til New York Times.

Onsdag denne uken møtte den tidligere redaktøren for retten i Amman. Der understreket han at han ikke hadde publisert tegningene for å såre muslimers religiøse følelser, men at han hadde publisert tegningene for å fortelle sine lesere om hva som var publisert i Danmark.

Frem til neste rettsmøte 9. mars er Momani satt i husarrest i sitt eget hjem.

Momanis avis Shihan publiserte tre karikaturer av Muhammed, etter at den tidligere redaktøren hadde snakket med flere mennesker som var forbannet uten å ha sett tegningene selv. Han mente det derfor var journalisters jobb å informere sine lesere.

Det fikk Jordans kong Abdullah II til å reagere kraftig.

- Det Shihan gjorde var korrupsjon på jorden, hvilket ikke kan aksepteres eller unnskyldes under noen omstendighet, het det i en uvanlig sterk uttalselse fra Slottet. En talsmann for kongen sier han var personlig såret, fordi hans familie skal nedstamme fra profeten.

Kampsak

Men analytikere mener politiske hensyn lå bak kongens kraftige markering. De mener han ville sørge for at jordanske islamister ikke fikk en kampsak å samle seg om etter at Hamas hadde vunnet valget i Gaza.

- De ville vise islamistene at de beskytter profeten. De brukte meg, sier Momani.

Han var ikke alene om å publisere tegningene i Jordan. Også redaktør Hisham Khalidi i avisen Al Mehwar venter nå på rettsak for blasfemi.

«Brenn tegningene,» skrev The Yemen Observer på lederplass.

Samtidig oppfordret avisen muslimer til å stanse de voldelige demonstrasjonene mot karikaturene.

- Når jeg så alle demonstrasjonene, mente jeg at muslimer burde få se hva alt oppstyret handlet om, sier redaktør Sabra fra cellen i Yemen.

Det var ikke populært blant islamistene og myndighetene. Til tross for at Sabra trakk tilbake hele opplaget og trykket en ny utgave uten tegningene to dager senere, ble han arrestert og tiltalt for blasfemi.

- Dette har blitt et spill mellom to sider, ekstremistene og regjeringen. De har sørget for at om du står opp mot denne tidevannsbølgen, må du stå mot 1,5 milliarder muuslimer, sier Tawakkul Karman, leder for organisasjonen Women Journalists Without Constraints i Yemen.

Styrker ekstremistene

Flere kritikere mener myndighetene i islamske land nå har spilt et farlig politisk spill, der de har forsøkt å demme opp for islamistene ved å gjøre seg selv til troens voktere. Men samtidig kan de ha styrket nettopp de gruppene som de ønsket å demme opp for, mens de mer moderate stemmene er blitt arrestert og truet til taushet.

- Islamistene ønsket å vise sin styrke. Regjeringene svarte ved å si at vi er alle muslimer og bryr oss om vår religionen, og i prosessen ble sannheten trampet ned, sier journalisten Jihad Khazen i avisen Al Hayat.

- Folk spør meg hvorfor de liberale er tause. Hvordan kan vi skrive? Hvem skal beskytte meg? Hvem skal publisere for meg i utgangspunktet? Med islamiseringen av samfunnet, blir listen over tabuer lengre for hver dag. Du kan ikke skrive om religion. Du kan ikke skrive om politikk eller kvinner. Hva er da igjen? sier den egyptiske dommeren og forfatteren Said al-Ashmawy til New York Times.