UBRUKELIG:  Teknikken som ble brukt i hans detekotorer er enkel - det er nemlig samme teknikk som blir brukt til å finne golfballer. Til å finne bomber er den derimot ubrukelig, skriver Sky Sports. Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA.
UBRUKELIG: Teknikken som ble brukt i hans detekotorer er enkel - det er nemlig samme teknikk som blir brukt til å finne golfballer. Til å finne bomber er den derimot ubrukelig, skriver Sky Sports. Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA.Vis mer

Fengslet for salg av falske bombedetektorer

Brukte utstyr som var ment for å finne golfballer, og lurte fengselsvesenet i Hong Kong, hæren i Egypt og politiet i Kenya.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): James McCormick, en forretningsmann fra England, er nå dømt til ti år i fengsel fordi han har solgt falske bombedektorer.

Denne ugjerningen skal han ha tjent i underkant av 400 millioner norske kroner på.

Ubrukelig Teknikken som ble brukt i hans detekotorer er enkel - det er nemlig samme teknikk som blir brukt til å finne golfballer. Til å finne bomber er den derimot ubrukelig, skriver Sky Sports.

McCormick ble funnet skyldig i tre tilfeller av bedrageri i forrige måned og han ble dømt til ti års fengsel.

Dommeren i saken beskrev McCormicks løgner som: «et ufølsomt tillitsbrudd». I tillegg legger han til:

- Din uredelige opptreden ved å selge så mange ubrukelige enheter (..) fremmet en falsk følelse av trygghet og har etter all sannsynlighet bidratt vesentlig til død og skade på uskyldige individer.

- Et fenomen Under rettssaken fikk salen flere ganger høre om detektorer som ble solgt for 27 000 kroner, uten at det var noe vitenskapelig grunnlag for at disse detektorene kunne finne noen bomber.

Likevel skrøt McCormick av sitt produkt.

- Den er et fenomen. Den har vært kjent i en årrekke, sier han i retten.

Men påtalemyndigheten i saken benekter dette.

- Enheten fungerte ikke, og dette visste McCormick, sier Richard Whittam som representerer påtalemyndigheten.

Whittam fortalte dommeren at tidligere ledende britiske offiserer i Irak mente detektorene hadde kostet liv. McCormick forsvarer sa det er ingen bevis for å støtte et slikt krav.

Solgt flere steder Produktet ble markedsført til de millitære, politit og offentlige etater rundt om i verden ved hjelp av storslåtte reklamebrosjyrer. I tillegg ble det fortalt at detektoren kunne finner bomber under bakken og under vann.

Overskuddet fra bedriften gikk til å mette hans grådige og ekstravagante livsstil.
Han har heller ikke vist noen anger og han viser en fullstendig mangel på respekt, ifølge politiet.

En av detektorene skal ha vært brukt til å sjekke et hotell i Romania før et besøk av en amerikansk president på 90-tallet.

Bombedetektorene ble solgt til Irak, politiet i Kenya, fengselsvesenet i Hong Kong og hæren i Egypt.

 DØMT:  James McCormick, en forretningsmann fra England, er nå dømt til ti år i fengsel fordi han har solgt falske bombedektorer. Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA
DØMT: James McCormick, en forretningsmann fra England, er nå dømt til ti år i fengsel fordi han har solgt falske bombedektorer. Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA Vis mer