Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fengslet for trusler: «Du skal drepes i dag»

Mann fengslet for drapstrusler mot Bahareh Letnes og Per Sandberg. Letnes sier hun ikke har gått ut av døra på flere dager.

TRUSLER: Per Sandberg og Bahareh Letnes sier de har opplevd truslene som ubehagelige. Foto. Hans Arne Vedlog / Dagbladet
TRUSLER: Per Sandberg og Bahareh Letnes sier de har opplevd truslene som ubehagelige. Foto. Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

En mann er varetektsfengslet for drapstrusler mot Per Sandberg (59) og Bahareh Letnes (29), melder Adresseavisen.

Den siktede mannen er i slutten av 20-åra, og skal ha framsatt gjentatte trusler mot paret. Han skal sågar ha møtt opp hos politiet og sagt at han skulle drepe Letnes.

Hun er tydelig engstelig når Dagbladet snakker med henne torsdag.

- Har ikke gått ut

- Jeg har ikke gått ut av huset på tre dager. Jeg pleier å gå turer hver dag, men har ikke gjort det nå. Jeg har til og med ikke gått ut i hagen for å hente ved, sier Bahareh Letnes.

På spørsmål om hva truslene har bestått i, svarer Letnes: «Du skal drepes i dag».

Ifølge henne skal truslene ha startet i helga, etter at hun uttalte seg om konflikten mellom USA og Iran og blant annet gikk ut med støtte til den drepte iranske generalen Qasem Soleimani.

- Det begynte dagen etter jeg la ut innlegg om situasjonen i Iran. Fra klokka 7 til klokka 8 om morgenen ringte han flere ganger. Jeg svarte ikke, og han begynte å sende meldinger. Jeg anmeldte til politiet, sier hun.

FRYKTET Å BLI SPIONBESKYLDT: Bahareh Letnes måtte møte til avhør i Iran, før hun forlot landet nylig. Til Dagbladet forteller hun at hun var livredd for å bli beskyldt for å være spion for USA eller Israel. Video: Henning Lillegård Vis mer

Mannen skal ha sendt separate meldinger til både henne og samboer Sandberg.

Avisa Dagen har fått tilgang til et skjermbilde av trusselen, der både Letnes' fulle navn, fødselsdato og adresse listes opp i tillegg til ordene «du dør i dag» på arabisk.

Politiet sitter også på disse meldingene. Da han møtte opp hos politiet og sa han skulle drepe Letnes, sa han videre til politiet at han visste hvor hun bodde og hvilke busser/tog han kunne ta til bostedet hennes.

- Virker veldig alvorlig

Samboer Per Sandberg sier paret har hatt drapstrusler hengende over seg i lang tid.

- Derfor har vi valgt å gjøre som vi har gjort. Dette må stoppe. Hun får ikke tid, livet stopper opp hvis dette skal vedvare. Dette virker veldig alvorlig, sier Sandberg til Dagbladet.

- Lar vi det ligge, så stopper det aldri, sier han.

Han sier at folk gjerne kan være blodig uenig i han og Letnes' politiske synspunkt og meningsytringer.

- Hele det norske folk har en mening om oss. Det lever vi veldig godt med, men i Norge skal vi ikke bruke denne type metoder for å tie i hjel folk, sier han.

- Og jeg kan si på vegne av meg og Bahareh: Den som tror, eller gleder seg over at de skal tie oss i hjel, skal bli utrolig skuffet i år også, sier han.

- De kan ikke skremme eller tie meg i hjel. Jeg og Per er ikke laget for å bli skremt av disse folkene, sier Letnes.

Har erkjent

Den siktede mannen har erkjent de faktiske forhold, men har tatt betenkningstid med tanke på anke av fengslingskjennelsen. Hans advokat Frode Sulland sier det er med tanke på å få en behandlingsplass i psykiatrien.

Sandberg og Letnes' ferie til Iran sommeren 2018 førte til at Sandberg gikk av som statsråd. Han hadde ikke varslet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og statsministerens kontor om reisen, og brutt PSTs råd ved å ta med seg jobbtelefonen på reisen.

Noen måneder etterpå besøkte Dagbladet paret da de var tilbake i Iran. Der måtte Letnes i flere møter med myndighetene. Overfor Dagbladet i dag, sier hun at iranske myndigheter har tatt truslene mot henne på alvor.

- Iransk etterretning er en av de sterkeste i verden og har tatt truslene mot meg veldig alvorlig. PST har ikke gjort en god jobb. Jeg ønsker at de også skal ta dette seriøst, fordi jeg opplever det skremmende, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media