Fengslet forbildrap på datter

BERGEN (Dagbladet): Den berusede tobarnsfaren valgte bevisst å ta en sjanse på barnas bekostning da han satte seg bak rattet. Det mener Bergen byrett i en knusende dom over 30-åringen som i juli i fjor kjørte ihjel sin sju år gamle datter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går ble han dømt til ubetinget fengsel i ett år og ni måneder for uaktsomt bildrap under særdeles skjerpende omstendigheter. Det er tre måneder lengre enn aktor la ned påstand om.

Ikke nødrett

Retten fester ikke lit til farens forklaring om at han fryktet at hans seks år gamle sønn, som slapp fra ulykken uten større fysiske skader, hadde pådratt seg hjernehinnebetennelse og derfor måtte kjøres til Legevakten.

Retten tror heller ikke på mannens forklaring om en møtende bil som presset ham ut av veibanen. Retten mener ulykken skyldtes at 30-åringen holdt så høy hastighet at han fikk problemer i en sving. Bilen flyttet deretter to store stabbesteiner før den gjorde flere rundkast og havnet utfor veibanen. Datteren, som satt uten belte i passasjersetet, pådro seg store knusningsskader i hode og bryst.

Retten legger til grunn at formålet med bilturen var at han skulle ta et oppgjør med kjæresten til ei dame han var blitt kjent med et halvt år i forveien.

Mot barnas vilje

- Åpenbart uforsvarlig og grovt uaktsomt, heter det i dommen som er en av de strengeste som er gitt for uaktsomt drap.

Retten legger vekt på at 30-åringen var blitt advart mot å kjøre bil i alkoholpåvirket tilstand, og mot barnas vilje. Den lille jenta frøs og gråt,og hadde gitt uttrykk for at hun ikke ville være med sin berusede far i bilen.

De to små barna var prisgitt farens handling, og han valgte bevisst å ta en sjanse på barnas bekostning. Turen var meningsløs og unødvendig, heter det i domspremissene.

I formildende retning er det anført at det vil prege faren at han forårsaket sin eneste datters død, og at sønnen har tatt avstand fra faren etter ulykken. Tiltalte møtte ikke da dommen ble opplest.