Fengslet i to uker

I dag ble den 24 år gamle mannen varetektsfengslet i to uker, mistenkt for drapet på Anna Lindh. Helsevesenet får flengende kritikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet i Sverige tror de har tatt mannen som knivstakk og drepte Sveriges utenriksminister Anna Lindh. I motsetning til 35-åringen som ble fengslet i forrige uke, mener politiet at de har ugjendrivelige bevis for at 24-åringen var på åstedet.

I morges ble han varetektsfengslet i to uker.

Men under fengslingsmøtet i morges nektet 24-åringen en hver befatning med drapet. Ifølge NTB sa forsvareren at det ikke er sannsynlig at 24-åringen kan ha drept Anna Lindh, og ba om at mannen ble satt fri.

Kritikken tiltar

I dag kom det fram opplysninger i svensk presse at den mistenkte hadde blitt utskrevet fra psykiatrisk sykehus bare fem dager før drapet på Anna Lindh. Dersom det skulle vise seg at 24-åringen står bak ugjerningen karakteriseres det som en skandale for det svenske helsevesenet.

- Hvis han står bak drapet så kan man vel si at det kan tyde på at han hadde behov for en helt annen psykiatrisk hjelp enn det han fikk, sier Ulf Kjellson ved frigangsmyndigheten til Aftonbladet.

Kjellson administrer den myndigheten som har ansvaret for at pasienter med behandlinsbehov får oppholde seg utenfor behandlingsinstitusjonene.

Ifølge Aftonbladet oppsøkte 24-åringen et psykiatrisk behandlingstilbud like etter Anna Lindhs død. Her skal han ha blitt avvist som følge av manglende sengeplasser.

24-åringen har tre ganger tidligere blitt dømt til psykiatrisk behandling etter grove volds- og trusselsaker. Men han har bare fått tilsyn. Ifølge professor i kriminologi Jerzy Sarnecki burde 24-åringen ha blitt behandlet på en helt annen måte etter de grove overtredelsene, skriver svenks tekst-tv. Også Ulf Kjellson er enig i at det er uvanlig med en såpass mild form som tilsyn etter alvorlige lovbrudd.

Gjemte ansiktet

På vei til fengslingsmøtet hadde 24-åringen dekket seg med et gult pledd. Utenfor rettssalen ble han møtt av et enormt sikkerhetsoppbud. Politiet fryktet at noen skal gå til angrep på mannen de mener tok livet av den populære svenske politikeren.

Et enormt mediaoppbud ventet utenfor rettssalen, og alle tilhørerne måtte gjennom omfattende sikkerhetskontroller før de ble sluppet inn. Inne i selve rettssalen voktet både uniformert og sivilkledd politi 24-åringen.

Samme celle

24-åringen sitter innesperret på isolatcelle i Stockholms Kronobergsfengsel. Her overvåkes han døgnet rundt av fengselsbetjenter. De tør ikke risikere at mannen, som regnes som psykisk ustabil, forsøker å ta sitt eget liv på cella.

Derfor har de også fjernet alt av løsøre fra cella hans. Det eneste som befinner seg der nå er en madrass trukket med antibrennbart materiale og klærne han går og står i, skriver Expressen.

24-åringen overtok cella den tidligere mistenkte 35-åringen satt på. Da han ble sluppet fri flyttet 24-åringen inn.

Helsemessig vurdering

- Sekundovervåking er et kraftig inngrep i den personlige integriteten, sier fengselssjefen i Kronoberg, Lars-Åke Petterson, til Expressen.

Før de begynner med overvåkingen vurderes innsatte av helsepersonell. Viser de tegn på apati eller paranoia blir de overvåket, alt fra noen timer til en uke. Ved alvorlige tilfeller av psykisk lidelse kan innsatte tvangsmedisineres.

Fengselsledelsen ønsker ikke å gi noen opplysninger om den mistenktes tilstand, eller om han vurderes av de medisinsk sakkyndige som alvorlig syk. Ledelsen ønsker ikke å gi noen informasjon som kan skade 24-åringen dersom det skulle vise seg at han er uskyldig.

- At det dreier seg om en såpass alvorlig forbrytelse er selvsagt en del av vår bedømming, sier Petterson til avisa.

Hemmelig identitet

På grunn av det enorme trykket rundt arrestasjonen har politiet besluttet å gi 24-åringen en ny og hemmelig identitet. Ifølge Aftonbladet har alle offentlige etater fått beskjed om å stryke ham fra sine registre.

- Det er på grunn av all publisiteten, sier en politimann til avisa.

UNDER STRENG BEVOKTNING: Politiet frykter at den mistenkte 24-åringen skal utsettes for noe når han fremstilles for retten i morgentimene i dag.