Fengslet med Magnum

Polfarer Børge Ousland fikk tre dager i russisk varetektsfengsel da han var på vei hjem fra Nordpolen via Moskva. En Magnum-revolver i bagasjen var årsaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Børge Ousland mente å være grei med den danske eventyreren og milliard-arvingen Bettina Aller. Hun avbrøt i vinter en ekspedisjon til Nordpolen og Ousland fikk låne utstyr hun hadde lagt igjen i Sibir.

- Siden vi fikk benytte satellittutstyret og primusen hennes som var i depotet, skulle jeg ta med revolveren hennes hjem, sier den uheldige polfareren til VG.

Men siden han ikke hadde de riktige papirene for utførsel av den svært kraftige revolveren, ble den 37 år gamle hardhausen satt i varetekt av politiet på Sjeremetjevo 2-flyplassen i Moskva.

- Det var en litt dum avslutning på en ellers fantastisk tur, sier polfarer Børge Ousland til VG på telefon fra Moskva.

Ousland ble løslatt fra russisk varetekt i går etter tre dager i forvaring på flyplassen.

Stoppet i tollkontroll

Våpentransporten gikk problemfritt helt til Ousland og de ti turdeltagerne skulle gjennom kontrollen for å komme med Aeroflot fra Moskva til Oslo lørdag morgen. De ti «luksuspolfarerne» som Ousland hadde vært guide for, slapp alle gjennom tollkontrollen og kunne reise hjem.

Men for «pol-guide» Ousland var det full stans. Han hadde ikke papirer og eide ikke våpenet, dermed måtte han følge med politifolkene. Mobiltelefonen ble beslaglagt slik at han ikke fikk varslet noen om hva som hadde skjedd.

Ambassaden prøvde å hjelpe

Den norske ambassaden i Moskva prøvde å få Børge Ousland ut av varetekten, men etter nærmere ti timer på flyplassen måtte ambassadens folk gi opp.

I går fortsatte ambassaden innsatsen for å få Ousland fri, og like for klokka 20 lokal tid var Ousland en fri mann. Uten Magnum'en.