Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fengslet nordmann (45): - Lider ingen nød

Avslo tilbud om hjelp fra norsk UD.

FENGSLET: Den 45-årige nordmannen har siden søndag sittet arrestert i Gambias hovedstad Banjul, etter å ha blitt tatt sammen med seks smågutter på soverommet sitt. Foto: PRIVAT, DEMIANPZ/CREATIVECOMMONS
FENGSLET: Den 45-årige nordmannen har siden søndag sittet arrestert i Gambias hovedstad Banjul, etter å ha blitt tatt sammen med seks smågutter på soverommet sitt. Foto: PRIVAT, DEMIANPZ/CREATIVECOMMONS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den 45-årige nordmannen som sitter fengslet i Gambia etter å ha blitt tatt med seks smågutter på soverommet sitt, ønsker foreløpig ikke spesiell assistanse fra norske myndigheter. Det meddelte han sin advokat Sigurd Klomsæt i dag, etter å ha fått besøk av Norges honorære (ulønnede, red.anm.) konsul i landet, Robert Hardmark.

- Han forteller at han er blitt godt behandlet, og at han ikke lider noen nød, sier Klomsæt til Dagbladet.

Hos Interpol 45-åringen grunngir avslaget på bistandstilbudet med at han «ikke vet hva som skjer framover».

Dagbladet kjenner til at ved saker der nordmenn blir pågrepet for seksuelle overgrep i utlandet, frasier de seg ofte bistand fra norske myndigheter.

Hardmarks samvær med 45-åringen foregikk på Interpols kontor i Gambias hovedstad Banjul. Dagens beskjed til Klomsæt er første gang advokat og klient har hatt kontakt siden nordmannen ble arrestert søndag.

Ifølge Suleyman Secka, sjefinspektør i det gambiske politiet, er nordmannen samarbeidsvillig.

- Han er ikke formelt avhørt, og vi har ikke siktet ham ennå; vi ønsker å etterforske mer før vi gjør det, sier Secka til Dagbladet.

Klomsæt, som har representert Grenlands-mannen en rekke ganger tidligere, står klar til å reise til Gambia dersom det trengs.

- Jeg vurderer det fortløpende, sier han til Dagbladet.

Medisiner Det norske Utenriksdepartementets pressevakt Kjetil Elsebutangen bekrefter at den fengslede nordmannen har fått tilbud om såkalt konsulær bistand.

- Det betyr blant annet at vi setter opp ei liste med aktuelle advokater, samt bistår med f.eks. nødvendige medisiner og hygieneartikler, sier Elsebutangen til Dagbladet.

Han understreker at det er for tidlig å si om mannen kan bli overført til Norge.

Da 45-åringen ble pågrepet, beslagla gambisk politi bl.a. en rekke minnepinner som ifølge Aftenposten skal inneholde «usømmelig materiale». Dette materialet er også norsk politi interessert i, da de har en egen etterforskning på gang her.

- Overgrep mot fireåring Etter det Dagbladet erfarer, skal Grenlands-mannen, som har en rekke tidligere overgrepsdommer på seg, ha forgrepet seg på en fireårig gutt med gambisk opprinnelse i Oslo, og etterforskerne er interessert i eventuelt bevismateriale som kan befinne seg blant beslaget i Gambia.

- Vi skal i morgen møte Kripos og drøfte hvilke skritt vi skal ta. Det kan bli aktuelt å dra til Gambia og granske materialet, sier Kari-Janne Lid, politioverbetjent ved sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt, til Dagbladet.

Hun understreker at en slik gransking utelukkende vil dreie seg om saken i Norge.

- Det gambiske politiet etterforsker sin sak, og vi etterforsker vår, sier Lid.

- Mange overgripere Innen kort tid drar også Steinar og Anna Taylor Moslet, grunnleggerne av den ideelle organisasjonen APAP, til Gambia for å bistå guttene som skal være misbrukt.

Gambia-lederen for APAP, Ibrahima Jallow, forteller at misbruk av barn utført av vestlige menn forekommer ofte i landet.

- Jeg kjenner til flere saker der nordmenn har vært involvert, sier han.

Ifølge Jallow er en vanlig framgangsmåte å basere seg i et område som ligger utenfor turiststrøkene.

- Der er det mindre sjanse for å bli tatt, sier han.

KLAR TIL Å DRA: 45-åringens faste advokat Sigurd Klomsæt hopper på første fly til Bajul, dersom det blir nødvendig. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
KLAR TIL Å DRA: 45-åringens faste advokat Sigurd Klomsæt hopper på første fly til Bajul, dersom det blir nødvendig. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!