Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fengslet nordmann får ikke møte pressen

- Han må ha sittet i fengselet i ei uke før besøk, er forklaringen.

MED ANGIVELIG OFFER: Nordmannen er her avbildet med en av småguttene han skal ha forgrepet seg mot i Gambia. Bildet er fra februar 2009. Foto: PRIVAT
MED ANGIVELIG OFFER: Nordmannen er her avbildet med en av småguttene han skal ha forgrepet seg mot i Gambia. Bildet er fra februar 2009. Foto: PRIVAT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BANJUL/OSLO (Dagbladet): Den overgrepssiktede nordmannen som sitter fengslet i Gambia, får foreløpig ikke møte pressen. Det er klart etter at norske medier oppsøkte det beryktede fengselet Mile Two utenfor hovedstaden Banjul i dag.

- Dette er standard prosedyre. Det må gå ei uke før innsatte får ta imot besøk, er beskjeden fra fengselsdirektør David C. Colley.

Den 45-årige Grenlands-mannen, som er siktet for å ha forgrepet seg på seks smågutter, ble overført til Mile Two nyttårsaften. Dermed kan norsk presse først få møte ham fredag.

Den eneste som får kontakte 45-åringen i mellomtida, er Norges konsul i Gambia, Robert Hardmark.

- Det er mer passende, sier Colley.

- Kort tid Ifølge sjefetterforsker Suleyman Secka vil saken være avgjort i løpet av få dager.

- Jeg kan med sikkerhet si at det blir denne uka. Varer det lenger, kan vi ikke holde ham fengslet, sier han til Dagbladet.

Han tror rettsforhandlingene ikke vil strekke seg over mer enn én til to dager.

BERYKTET: Mile Two, Gambias landsfengsel, har rykte på seg for å være svært tøft for de innsatte. Foto: STRINGER/SCANPIX
BERYKTET: Mile Two, Gambias landsfengsel, har rykte på seg for å være svært tøft for de innsatte. Foto: STRINGER/SCANPIX Vis mer

- Han har jo tilstått, påpeker Secka.

Politikilder gjør det overfor Dagbladet klart at saken vil gå i rettslokalet i Bundung, der nordmannen var i fengslingsmøte nyttårsaften. Grunnen er at nordmannens sak behandles i det som tilsvarer norsk tingrett - ikke høyere rettsinstanser i hovedstaden.

Etterforskningen skulle egentlig vært ferdig i dag, men har blitt forsinket fordi et av barna han forgrep seg på da han ble tatt søndag fremdeles er på sykehuset på grunn av overgrepet. Etterforskningen blir forsinket fordi de ikke får snakket med gutten.

Uten advokat Inntil videre sitter nordmannen uten advokat. Sigurd Klomsæt har representert ham i flere tidligere overgrepssaker, men etter at 45-åringen ble arrestert i Gambia, avviste han norsk UDs tilbud om konsulær bistand, og Klomsæt får dermed ikke dekket reise og opphold.

Advokaten er likevel innstilt på å reise.

- Jeg har nå reservert billetter til i morgen, sier Klomsæt til Dagbladet.

- Nå avventer jeg tilbakemeldinger fra Gambia, sier advokaten - som har hatt problemer med å komme i kontakt med sin klient.

Ifølge den gambiske avisa Daily Observer hevdet nordmannen under fengslingsmøtet fredag at han nesten ikke snakker engelsk.

BESTEMT: Fengselsdirektør David C. Colley avviser bestemt at nordmannen får motta besøk før fredag. Foto: TORE MEEK/SCANPIX
BESTEMT: Fengselsdirektør David C. Colley avviser bestemt at nordmannen får motta besøk før fredag. Foto: TORE MEEK/SCANPIX Vis mer

- Jeg snakker norsk og svensk, skal han ha sagt.

Får ikke praktisere Selv om Klomsæt skulle komme seg til Gambia, er det høyst usikkert hva han får utrettet der; ifølge gambiske myndigheter får han ikke opptre i retten der uten gambisk lisens og arbeidstillatelse.

- Ikke vet jeg om han vil ha meg til å representere ham, heller. Men vi får se, sier han til Dagbladet.

Aftenposten melder i dag at 45-åringen er anmeldt for ytterligere et overgrep, i tillegg til den gambiske siktelsen og siktelsen etter et angivelig overgrep mot en fireårig gutt med gambisk opprinnelse i Norge; denne gangen skal det være en mindreårig etnisk norsk gutt som er offer.

KLAR TIL Å REISE: Advokat Sigurd Klomsæt har reservert billetter til Gambia i morgen - men vet fremdeles ikke om klienten er interessert i å ha ham der. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
KLAR TIL Å REISE: Advokat Sigurd Klomsæt har reservert billetter til Gambia i morgen - men vet fremdeles ikke om klienten er interessert i å ha ham der. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!