Fengslet overlege (38) siktet for voldtekt

Politiet sjekker operasjonsstua på sykehuset i Elverum opp mot beslag.

UNDERSØKER OPERASJONSSTUA: Politiet har bedt om å se ei operasjonsstue på Elverum sykehus, der den overgrepssiktede overlegen jobbet. Arkivfoto: Henning Lillegård
UNDERSØKER OPERASJONSSTUA: Politiet har bedt om å se ei operasjonsstue på Elverum sykehus, der den overgrepssiktede overlegen jobbet. Arkivfoto: Henning LillegårdVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Har du opplysninger om overgrepssaken? Ta kontakt med sms til 2400, epost til 2400@db.no eller ring 24 00 00 00.

(Dagbladet): Hedmarks-overlegen (38) som sitter varetektsfengslet er nå siktet etter Straffelovens § 192, for voldtekt, etter det Dagbladet erfarer.

Mannen har siden 26. oktober vært siktet for utpressing, trusler og for å ha skaffet seg sexbilder av en rekke mindreårige jenter, men saken framstår nå som enda mer alvorlig.

- Overgrep på operasjonsbordet NRK meldte i går at politiet i mannens hjem skal ha funnet en video med overgrep begått mot ei jente mens hun lå i narkose på operasjonsbordet, men ingen i politiet vil kommentere dette.

Politiet bekrefter at etterforskerne nylig ble klar over at overlegen skal ha begått mer alvorlige forbrytelser enn det som har vært kjent, men vil ikke si noe om innholdet i siktelsen.

- Det er riktig at siktelsen mot mannen er utvidet før fengslingsmøtet på mandag, til å gjelde forhold som anses som mer alvorlige, sier politiadvokat Rolf Thoresen til Dagbladet.

Ifølge ham dukket de nye overgrepsopplysningene opp den siste måneden, i det store etterforskningsmaterialet som allerede var samlet inn.

- Dette dreier seg om forhold som vi har klart å bringe på det rene de siste ukene, blant annet etter gjennomgang av beslag i saken, sier Thoresen.

Fram mot utvidelsen av siktelsen har det de siste ukene blitt gjort en rekke dommeravhør av mindreårige fornærmede, og av enkelte over 16 år som kunne avhøres på vanlig måte.

Sjekker operasjonssal Sykehuset Innlandet, 38-åringens arbeidsgiver, opplyser at politiet også har bedt om en befaring på sykehuset i Elverum.

- Jeg kan bekrefte at politiet skal se ei operasjonsstue. Dette er ikke noe nytt for oss, men siden dette kommer opp i media i dag kan jeg bekrefte det, sier kommunikasjonsdirektør Stein Tronsmoen ved Sykehuset Innlandet HF.

Ifølge ham har personell ved Sykehuset Innlandet nå jevnlig kontakt med politiets etterforskere, men helseforetaket vil ikke kommentere påstandene om overgrep begått i Elverum-sykehusets lokaler.

- Hvilke tiltak gjør sykehuset opp mot overlegens tidligere pasienter?

- Dette er en sak som ennå er under politietterforskning. Da har sykehuset ingen flere kommentarer.

- Men Sykehuset Innlandet har vel et ansvar også uavhengig av politiets etterforskning?

- Vi tar det ansvaret som er krystallklart for oss som behandlingsinstitusjon, sier Tronsmoen, som ikke vil utdype hva sykehuset foretar seg.

Fratatt autorisasjonen Overlegens forsvarsadvokater ville i dag ikke kommentere voldtektssiktelsen.

- Politiet vil legge fram sin sak på mandag, og jeg vil kommentere den etter fengslingsmøtet, sier advokat Krister Øie Braute.

Heller ikke ofrenes bistandsadvokat vil i dag uttale seg om utviklingen.

- Jeg har blitt bedt om å være bistandsadvokat for alle ofrene i denne saken, men kommer ikke til å kommentere noe  før fengslingsmøtet på mandag, sier Inger Johanne Reiestad Hansen ved advokatfirmaet Campbell & Co til Dagbladet.

Den siktede 38-åringen ble lenge før utvidelsen av siktelsen fratatt autorisasjonen som lege «på grunn av atferd som anses uforenlig med yrkesutøvelsen.»

- Samlet sett representerer de forholdene legen har erkjent straffskyld for, et betydelig avvik fra de kravene som må stilles til en lege. Statens helsetilsyn finner at handlingene er egnet til å svekke den allmenne tilliten til ham i en slik grad at han må anses å være uegnet som lege, het det i begrunnelsen fra Helsetilsynet.