Fengslet på rekordtid

Alt tyder på at svensk politi denne gang har gode bevis mot den anholdte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Knappe halvtimen tok det Stockholm byrett å fengsle 24-åringen som er mistenkt for Lindh-drapet.Fra pressen ble kastet på dør, til dommeren avsa kjennelsen om at 24-åringen blir sittende i politiets varetekt i inntil 14 dager, gikk det ikke engang 30 minutter. Selv nektet 24-åringen via sin forsvarer, advokat Peter Althin, straffskyld, men det hjalp lite. Althin vil over helgen møte 24-åringen igjen, og da skal han ta stilling til om fengslingen blir påkjært.

Selve fengslingsmøtet gikk for lukkede dører, og advokat Althin ville etter forhandlingene ikke si noe om hva slags bevis påtalemyndigheten la fram mot klienten hans.

- Jeg kan ikke si noe, fordi jeg ikke får si noe, fordi jeg er bundet av taushetsplikt, sa han.

Flengende kritikk

Althin, som er en av Sveriges fremste forsvarsadvokater, retter også flengende kritikk mot personene som står bak lekkasjene i saken.

- De må jo komme fra politiet, sier han om lekkasjene.

- Jeg synes politiledelsen bør gå ut og sørge for at det blir satt en stopper for alle lekkasjene, sa han. Althin bruker begrepet forbannet om hva han blir når motparten lekker som en sil, uten at han selv får gått i rette med opplysningene.

Ifølge svenske medier har påtalemyndigheten klare bevis mot 24-åringen. Blant annet skal det være overensstemmelse mellom 24-åringens biologiske arvestoff og DNA funnet i capsen som politiet knytter til drapshandlingen. DNA-prøvene skal politiet ha fått allerede før de pågrep 24-åringen onsdag. Etter at Anna Lindh ble drept skal 24-åringen ha oppsøkt en kamerat og presset ham til å barbere av ham alt håret. Kameraten skal deretter ha oppsøkt politiet og gitt dem innholdet fra en støvsugerpose. Politiet skal så ha fått tatt DNA-prøve av mannen.

Under et pledd

Advokat Althin vil overhodet ikke kommentere opplysningene om DNA-treff, eller andre bevis i saken.

- Jeg kan ikke si noe om bevisene. Jeg får ikke anledning til det ettersom både jeg og påtalemyndigheten og domstolen er ilagt taushetsplikt, sier Althin.

Hvorvidt 24-åringen nå er barbert fikk offentligheten ikke se i fengslingsmøtet fredag. 24-åringen valgte å skjule seg under et stort gult pledd da han kom inn i den strengt bevoktede sikkerhetssalen i Stockholm byrett.

Dommeren reagerte kraftig på dette, og påpekte at han la merke til at mistenkte kom inn skjult av et teppe.

- Du må i hvert fall ta bort deler av pleddet så vi får se ansiktet ditt, sa han.

24-åringen, som satt med ryggen mot de bortimot 70-80 journalistene som var møtt frem for å dekke fengslingsmøtet, fjernet da en flik av pleddet slik at ansiktet hans ble synlig for dommeren.

Brukte navnet hans

Da 24-åringen møtte for domstolen, var navnet hans unntatt offentlighet. Svensk politi iverksatte torsdag tiltak for å skjule mistenktes identitet for offentligheten, blant annet fjernet de ham fra passregisteret og det offentlige navneregisteret.

Men dommeren i byretten, Göran Nilsson, gjorde det allerede da fengslingsmøtet startet klart, at han selv ville ta stilling til om 24-åringens navn skulle offentliggjøres. Og da fengslingskjennelsen forelå, leste dommeren opp 24-åringens fulle navn flere ganger.

24-åringens forsvarer, advokat Peter Althin, reagerer kraftig på at dommeren offentliggjorde mistenktes navn.

- Jeg synes det var unødvendig. Det overrasker meg veldig, sier Althin som ber mediene huske at ingen er skyldig inntil rettskraftig dom foreligger.

- Vi er langt unna en dom ennå, sier han, som oppfordrer mediene til å være varsomme i omtalen av 24-åringen.

Undersøkes

24-åringen skal nå gjennom en rettspsykiatrisk undersøkelse. Politiet vil ikke foreta noen nye avhør av 24-åringen denne helgen.

- Avhør kommer nok tidligst i gang i midten av neste uke, sier advokat Althin til NTB.

Althin ser ikke bort fra at han i forsvaret av 24-åringen kan komme til å sette i gang alternativ etterforskning.

- Det kan dreie seg om både egen etterforskning av DNA-funn og om medisinske undersøkelser, sier han.

(NTB)