Trumps valgkampsjef Paul Manafort:

Fengslet på «VIP-avdeling» hvor Taliban-leder og narkobaron satt

Ble varetektsfengslet etter at han skal ha forsøkt å påvirke mulige vitner i straffesaken mot ham.

«VIP-AVDELING»: Paul Manafort (t.h.), Donald Trumps tidligere valgkampsjef, sitter nå varetektsfengslet i et fengsel i delstaten Virginia. Her sitter han på det fengselet selv beskriver som en «VIP-avdeling». Foto: NTB Scanpix
«VIP-AVDELING»: Paul Manafort (t.h.), Donald Trumps tidligere valgkampsjef, sitter nå varetektsfengslet i et fengsel i delstaten Virginia. Her sitter han på det fengselet selv beskriver som en «VIP-avdeling». Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Fra utsida ser fengselet ut til å være et lavsikkerhetsfengsel. De som soner fengselsstraffer her, er som regel dømt for mindre alvorlig kriminalitet.

Men Northern Neck Regional Jail har også en såkalt «VIP-avdeling» hvor tiltalte i føderale straffesaker sitter fengslet mens de venter på at saken deres skal opp for retten.

Det er fengselet selv som beskriver avdelingen slik, ifølge CNN.

På denne avdelingen sitter Donald Trumps tidligere valgkampsjef, Paul Manafort.

Her satt også et Taliban-medlem og en kolombiansk narkobaron før de fikk sine fengselsdommer, skriver Washington Post.

FENGSELET: Northern Rock Regional Jail har, ifølge CNN, rundt 500 innsatte. Noen av disse er tiltalte i føderale straffesaker som sitter varetektsfengslet. Foto: AP Photo / NTB Scanpix
FENGSELET: Northern Rock Regional Jail har, ifølge CNN, rundt 500 innsatte. Noen av disse er tiltalte i føderale straffesaker som sitter varetektsfengslet. Foto: AP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Chris Brown fengslet her

Avdelingen blir av Washington Post beskrevet som en «VIP-avdeling». Det fordi den tidligere har huset NFL-stjerna Michael Vick og musikeren Chris Brown. Nå er altså en av USAs mest omtalte menn, Manafort, fengslet her.

Det ble Trumps tidligere valgkampsjef fordi spesialetterforsker Robert Mueller og FBI mente at han hadde forsøkt å påvirke potensielle vitner i straffesaken mot ham.

Mueller har fått et spesielt mandat fra det amerikanske justisdepartementet til å etterforske den angivelige russiske innblandingen i det amerikanske valget. Manafort er imidlertid ikke tiltalt for angivelige lovbrudd i forbindelse med dette.

Men i løpet av etterforskningen av Mueller og hans team av etterforskere avdekket flere mulige kriminelle forhold de mener Manafort har begått.

Manafort er tiltalt for en rekke forhold, blant annet forsøk på å hindre spesialetterforsker Robert Muellers Russland-etterforskning. Han er også tiltalt for hvitvasking, skatteunndragelse og banksvindel.

Manafort ble varetektsfengslet fredag, etter at en dommer opphevet kausjonen hans som gjorde det mulig for Manafort å være hjemme i husarrest mens han ventet på at rettssakene mot ham begynner.

Den ene er berammet til slutten av juli i år, og den andre er berammet til september. Begge rettssakene har imidlertid blitt utsatt tidligere.

Manafort nekter straffskyld på alle tiltalepunktene mot ham, 25 i antall totalt.

Slik er fengselet

I det aktuelle fengselet er det rundt 500 personer som enten soner fengselsstraffer, eller som sitter varetektsfengslet, ifølge CNN. Det ble åpnet i 1995 og ligger i delstaten Virginia.

I utgangspunktet er det et delstatsfengsel, men føderale myndigheter leier en rekke plasser av fengselet.

I tillegg til å være kjent for å ha en «VIP-avdeling», er fengselet også kjent for langt mer alvorlige ting, skriver Washington Post.

Siden 2011 har fire innsatte dødd mens de har sonet sine fengselsstraffer. I et av disse tilfellene ble en 32 år gammel kvinnelig innsatt nektet medisinsk tilsyn i mer enn 10 timer.

HØRING: Tidligere FBI-direktør James Comey vitnet i Senatet. Her snakker han om forvirringen rundt sparkingen av ham, og om hvorfor han tok notater under møte med presidenten. Video: CNN Vis mer

Hun hadde blitt rammet av et slag, og da medisinske fagpersoner undersøkte kvinnen ti timer seinere, var hun hjernedød og ble deretter erklært død av leger.

Familien til kvinnen saksøkte fengselet. I november 2016 inngikk fengselet og familien et forlik, og familien fikk 375 000 dollar - rett i overkant av tre millioner kroner.

Slik blir livet til Manafort

De innsatte får lov til å få besøk en gang i uka.

For Manaforts vedkommende betyr det at han får lov til å ta imot besøk fredag mellom 14.15 og 15.15, men besøkene får ikke lov til å vare mer enn i 30 minutter, skriver Washington Post.

De besøkende får bare snakke med de innsatte gjennom en glassvegg.

De innsatte får ikke lov til å motta telefonsamtaler, men kan ringe ut fra fengselet hver dag mellom 08.30 og 22.30.

Med mindre samtalene er til de innsattes advokater, blir telefonsamtalene tatt opp, skriver avisa videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer