Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fengslet uten dom

I hele sju uker satt narkomane Bjørn Holm fengslet før det ble oppdaget at dommen mot ham ikke var rettskraftig. Uten unnskyldning ble Bjørn kastet tilbake på gata.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette er historien om hvordan norske fengselsmyndigheter og politi fullstendig ignorerte narkomane Bjørn Holm.

  • Til tross for sterke protester ble Bjørn pågrepet på gata 4. august i år. Politiet henviste til en dom fra Oslo byrett i april 1999.
  • Bjørn mente at han ble uskyldig dømt, og hadde anket denne dommen.
  • Det endelige resultatet fra ankebehandlingen ble aldri forkynt for ham.
  • Politiet hadde ikke rett til å sette Holm bak lås og slå. Likevel ble han påført håndjern og kjørt til soning ved Ringerike kretsfengsel.

Ikke riktig

- Jeg har hele tida sagt at dette ikke var riktig. Jeg klaget til fengselsledelsen fra første dag, sier Holm til Dagbladet.

Fra cella prøvde han å bevise sin uskyld. Flere ganger kontaktet han sin kone for å få hjelp.

- Jeg opplevde det som om de forsøkte å kneble meg. Jeg ble stemplet som en løgner. Ingen trodde på meg, sier Bjørn oppskaket til Dagbladet.

Etter seks uker fikk han det første beviset på at noen var blitt oppmerksom på at ikke alt var som det skulle. Da ble Bjørn forkynt det negative resultatet fra ankebehandlingen på cella. Løslatelse var det likevel ikke snakk om, selv om Bjørn etter loven har mulighet til å påkjære kjennelsen.

Fikk avslag

- Vi kan ikke leve med at personer blir satt inn bak lås og slå før siste rettsinstans har tatt sin avgjørelse, sier Bjørn.

Først onsdag i forrige uke begynte ting å ordne seg. Da tok Bjørn kontakt med advokat Harald Stabell.

- Hårreisende

Etter kort tid kom det for en dag at Bjørn hele tida hadde hatt rett. Fredag ble han løslatt.

- Dette er hårreisende. Jeg får ofte henvendelser fra mennesker som er frustrert over den behandling de har fått fra politi og påtalemyndighet. Det betyr ikke nødvendigvis at de har rett, men da Bjørn sendte meg papirene, så jeg fort at det var noe som skurret, sier Harald Stabell til Dagbladet.

- Man kan ikke avskrive noen som løgnere bare fordi at de er kriminelle og narkomane, sier Stabell.

Holm vil nå i samråd med sin advokat å se nærmere på hvem som kan stilles til ansvar for saken.

Fengselsdirektør Sigbjørn Hagen ved Ringerike kretsfengsel mener ansvaret ligger hos statsadvokaten. Hagen bekrefter historien, men ønsker ikke å kommentere saken. Statsadvokaten som behandlet Bjørns sak var i går kveld ikke tilgjengelig for kommentar.

SKUFFET OG FORBANNET: Fredag ble Bjørn Holm løslatt etter å ha sittet uriktig fengslet i sju uker. Han ble kastet rett på gata, og fikk ingen beklagelse fra fengselet. - Er jeg rettsløs bare fordi jeg har kriminelt rulleblad? spør Holm.