Fengslet uten lov og dom

Grete Svepstad (47) satt varetektsfengslet i fem døgn, uten å bli framstilt for forhørsretten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dette er en rettsskandale av dimensjoner. Jeg kommer til å anmelde forholdet. Dette er brudd på norsk lov, og grov uforstand i tjenesten, sier Svepstads forsvarer, advokat Jan Arild Aasen, til Dagbladet.

Svepstad ble arrestert hjemme torsdag formiddag, og ble via glattcelle på Politihuset i Oslo sendt direkte til Bredtveit kvinnefengsel.

Tirsdag ettermiddag ble 47-åringen endelig løslatt, etter at hun hadde kommet i kontakt med sin forsvarer.

Lovfestet

Det er lovfestet at en dommer skal avgjøre om en person skal varetektsfengsles. Det skjer etter begjæring fra politiet.

I denne saken foreligger det verken begjæring fra politiet eller rettslig kjennelse fra en dommer.

Politiadjutant Catrine Reidulf, som bestemte at kvinnen skulle sitte i arresten på Politihuset fra torsdag til fredag, legger seg fullstendig flat for kritikken, og bekrefter Svepstads historie:

- Dette skyldes en svært beklagelig feil. Vi må gjennomgå våre rutiner etter det som har skjedd, sier hun.

Narkobeslag

Svepstad legger ikke skjul på at hun er mangeårig narkoman, og at det var derfor hun ble arrestert torsdag. Politiet gjorde et amfetaminbeslag.

- Jeg skammer meg ikke over å være narkoman. Min verdighet som menneske har jeg i behold. Jeg forlanger å bli behandlet som ethvert annet individ i samfunnet vårt, sier Svepstad.

Etter arrestasjonen ble Svepstad ført til Politihuset. Hun ble konfrontert med at politiet hadde beslaglagt 21 gram amfetamin, litt hasj, kredittkort og over 8000 kroner.

Ingen lufting

- Jeg erkjente oppbevaring av narkotikaen. Deretter ble jeg sittende på Politihuset, før jeg fredag ble sendt til Bredtveit. Alt var tatt fra meg. Jeg hadde verken egne klær, sko eller lesebriller, som jeg er avhengig av.

- Jeg kunne ikke lufte meg på fem døgn, fordi jeg ikke hadde sko. Det var også umulig å få varslet ektemannen min. Dette var en sjokkerende opplevelse, sier Svepstad, som først mandag fikk ringt Aasen. Ved 16-tida dagen etter ble hun løslatt.

- Fengselet ga meg 20 kroner til T-banen, slik at jeg skulle komme ned til byen og bopelen min, sier Svepstad lakonisk.

Fem døgn i varetekt har skapt store praktiske problemer: Da Svepstad kom tilbake til hybelen, var sakene hennes pakket. Ledelsen på stedet hadde trodd at hun ble borte for godt.

- Husleie er betalt til 1. april. Fra det tidspunkt har jeg fått meg leilighet. I mellomtida får jeg satse på gode venner, sier hun.

<B>VOND OPPLEVELSE:</B>-Jeg skammer meg ikke over å være narkoman. Jeg forlanger å bli behandlet som ethvert annet individ i samfunnet vår, sier Grete Svepstad til Dagbladet.