Fengslet

Den norske offiseren som lørdag ble lagt inn på sykehus i Skopje i Makedonia, ble i går overført til et fengsel i byen. Han er varetektsfengslet for opp til 30 dager. Han risikerer nå å bli både tiltalt og dømt i Makedonia. Norske myndigheter krever offiseren løslatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men både den internasjonale fredsstyrken i Kosovo, KFOR, NATO i Brussel og norske myndigheter krever nå å få den 27 år gamle kapteinen utlevert. Makedonske myndigheter holder imidlertid beinhardt fast på at saken skal behandles etter landets egne lover. Kapteinen anklages nå for å ha begått en grov overtredelse av lovene i Makedonia.

Den norske offiseren kjørte bilen som lørdag kolliderte med bilen til en makedonsk minister. Ministeren, hans kone og datter omkom i ulykken. Sønnen ble skadd.

Saken har vakt voldsom oppsikt i Makedonia.

Sterkt preget

- Den norske kapteinen er sterkt preget av det som har skjedd her nede, men han mener selv at han er sterk nok til å ta det som måtte komme, sier presseoffiseren for de norske styrkene i Makedonia, kaptein Morten Kasbergsten, til Dagbladet.

Etter ulykken ble den norske offiseren lagt inn på sykehuset med sjokkskader. Nå er han plassert i en fengselscelle.

Den norske ambassaden i Skopje ble i går informert av en dommer i forhørsretten om at nordmannen var fengslet for 30 dager. Dommeren slo også fast at saken ble behandlet etter makedonsk lov. Men samtidig ble det gitt tillatelse til besøk av offiseren i fengslet. Vibeke Lilloe fra den norske ambassaden skal møte offiseren i dag, sier fungerende pressetalsmann i UD, Viktor Rønneberg.

KFOR og den norske kapteinen har gått med på å avgi blodprøve etter trafikkulykken. Men kapteinen nekter å la seg avhøre av makedonsk politi - uten at KFORs advokat er til stede. Han nektet også å undertegne et dokument som makedonsk politi forela ham i går.

- Ingen promille

- Vi kjenner foreløpig ikke til resultatet av blodprøven, men det er i denne saken ikke snakk om promillekjøring, sier pressetalsmann Morten Kasbergsten. Han understreker at den eneste akseptable løsningen på denne saken er at den norske offiseren så raskt som mulig utleveres til KFOR.

Det var to nordmenn med i ulykken. Den andre, en 46 år gammel oberstløytnant ble fløyet til det britiske feltsykehuset i Kosovo. Han ble utskrevet derfra i går. Makedonske myndigheter anklaget i går KFOR for brudd på lovgivningen i landet, fordi det ikke var tatt blodprøve av begge de norske offiserene, ifølge nyhetsbyrået AP.

Juridisk sett er saken temmelig komplisert. Alle norske soldater, også på oppdrag i utlandet, er formelt underlagt den norske forsvarssjefens kommando.

Eksperter på vei

Dermed er saken juridisk underlagt Norge, og derfor sender Forsvarets overkommando i dag en undersøkelseskommisjon fra Norge til Makedonia.

Utenriksdepartementet understreker at parter i saken først og fremst er KFOR og de makedonske myndigheter. Norge tok derfor i går saken opp med NATO i Brussel - som i dag sender en av sine juridiske eksperter til Makedonia. Men UD vil også hjelpe til, og sender underdirektør Torbjørn Holthe til Skopje for å bistå den norske ambassaden der i saken. Holthe er også jurist og arbeider til daglig i UDs rettsavdeling.

Utenriksminister Knut Vollebæk ringt i går sin kollega i Skopje om saken.

- Begge er enige om at saken bør løses på grunnlag av avtalene som gjelder mellom KFOR og Makedonia, men de er uenige om tolkningen av avtalene i denne saken, sier UDs pressetalsmann Viktor Rønneberg.