NYE BEVIS: Den endelige obduksjonsrapporten til Kim Wall og Peter Madsens datamaskin fremstilles som bevis i retten i ettermiddag. Foto: AFP Photo / Scanpix Denmark / Bax Lindhardt / Denmark OUT
NYE BEVIS: Den endelige obduksjonsrapporten til Kim Wall og Peter Madsens datamaskin fremstilles som bevis i retten i ettermiddag. Foto: AFP Photo / Scanpix Denmark / Bax Lindhardt / Denmark OUTVis mer

Peter Madsen

Fengslingsmøte i dag. «Ubåt-Madsen» blir konfrontert med nye bevis

Deler av den endelige obduksjonsrapporten og funn på Peter Madsens datamaskin blir lagt fram i retten i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dag blir den drapssiktede Peter Madsen (46) stilt for retten og konfrontert med politiets nyeste funn i drapet på Kim Wall.

I fengslingsmøtet, som begynner 15.45, skal Københavns byrett vurdere videre varetektsfengsling av Madsen. 46-åringen har vært fengslet siden 12. august, siktet for drapet på den svenske journalisten Kim Wall.

Politiet har brukt de siste fire ukene på å samle bevis som kan styrke mistankene mot Madsen.

- Det er ingenting som tyder på at mistankegrunnlaget mot ham er svekket. Derfor vil vi begjære ham varetektsfengslet i ytterligere fire uker, sier Jakob Buch-Jepsen fra Københavns politi til BT, og legger til at politiet er i besittelse av Walls obduksjonsrapport.

UBÅT-MYSTERIET: UBÅT-MYSTERIET: Den danske oppfinneren, Peter Madsen, er siktet for drap på den 30 år gamle journalisten Kim Wall. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

- Jeg bekrefter at vi vil framlegge deler av obduksjonsrapporten i retten, men jeg vil ikke kommentere hvilke før rettsmøtet begynner, sier Buch-Jepsen.

Dagbladet skrev ikke om de foreløpige konklusjonene fra obduksjonsrapporten som ble lagt fram under rettsmøtet femte september på grunn av referatforbudet for selve rapporten.

Dommeren henviste til den danske «loven om rettens pleje» §30, nummer fire, og sa at innholdet i obduksjonsrapporten ville utsette Walls etterlatte for unødvendig krenkelse. Derfor er det også uvisst om hvorvidt pressen omtaler funnene politiet legger fram i dag.

Nye bevis

Madsen har underveis i etterforskningen nektet politiet adgang til datamaskinen sin, og henvist til at den inneholder forretningshemmeligheter og taushetsklausuler. Den 5. september ga dommeren politiet tillatelse til å ransake Madsens datamaskin.

Nå har politiet tømt Madsens datamaskin, og funnene vil framstilles i dagens fengslingsmøte.

I likhet med sist rettsmøte skal det gis en overordnet status på vitneforklaringer i saken.

Nekter straffskyld

Inntil i går var det uvisst om hvorvidt dagens rettsmøte ville overholdes fordi siktede personer i Danmark frivillig kan velge om de vil varetektsfengsles i ytterligere fire uker.

Madsens forsvarer, Betina Hald Engemark, opplyste imidlertid BT i går om at hennes klient ikke aksepterer videre fengsling.

NYTT RETTSMØTE: Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, avviste i går at Madsen aksepterer videre fengsling. Foto: Jens Dresling / Ritzau via AP / NTB Scanpix
NYTT RETTSMØTE: Madsens forsvarer, Betina Hald Engmark, avviste i går at Madsen aksepterer videre fengsling. Foto: Jens Dresling / Ritzau via AP / NTB Scanpix Vis mer

- Vi går ikke med på frivillig (fristforlengelse, red.anm.), så det blir rettsmøte via videolink via Vestre fengsel, skrev hun til avisa.

Erkjenner likskjending

Drapssiktede Madsen erkjente under fengslingsmøtet i København i september likskjending av Wall. Han innrømte at hun døde i ulykke om bord i ubåten Nautilus før han fikk panikk og begravde liket til sjøs.

- Kim fikk en luke på 70 kilo i hodet da hun skulle opp i kommandotårnet etter Madsen. Han gled og mistet grepet på luka, og hun fikk den i hodet, sa Madsen i det første avhøret.

Buch-Jepsen forklarte at Madsen kunne se Walls åpne kraniebrudd, og at hun døde etter 20 sekunder. Han fikk panikk, ville senke ubåten og ta livet av seg selv.

LETEAKSJON: Etter et søk etter restene av Kim Wall ble torsoen hennes funnet.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Danmark / NTB Scanpix
LETEAKSJON: Etter et søk etter restene av Kim Wall ble torsoen hennes funnet. Foto: Mads Claus Rasmussen / Scanpix Danmark / NTB Scanpix Vis mer

- Etter en pause på havbunnen fikk han tenkt seg om. Han heiste Kim opp med et tau, og dyttet henne over bord. Han ristet og var i sjokk, og seilte i sikksakk på hjem. Han har ikke forsøkt å gjøre rent og senket båten med vilje, sier Buch-Jepsen.

Madsen avviser at han har rørt liket bortsett fra å heise det opp. Han står fortsatt bak forklaringen.