ÅPNE DØRER:  Dommer Torkjel Nesheim konkluderer med at påtalemyndigheten ikke behøver å oppgi opplysninger som kan være sensitive for etterforskningen av terrorsaken. Foto: Øistein Monsen / Dagbladet
ÅPNE DØRER: Dommer Torkjel Nesheim konkluderer med at påtalemyndigheten ikke behøver å oppgi opplysninger som kan være sensitive for etterforskningen av terrorsaken. Foto: Øistein Monsen / DagbladetVis mer

Fengslingsmøtet i terror- saken for åpne dører

Det har Oslo tingrett besluttet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett mener fengslingsmøtet for Anders Behring Breivik kan gå for åpne dører neste mandag.
Dommer Torkjel Nesheim konkluderer med at påtalemyndigheten ikke behøver å oppgi opplysninger som kan være sensitive for etterforskningen av terrorsaken.

Han skriver også at det så langt i etterforskningen ikke er noe som tyder på at Anders Behring Breivik har hatt medhjelpere. - Slik saken er opplyst, framstår det bare som en teoretisk mulighet at siktede vil kommunisere med mulige medvirkere på en måte som vil skade etterforskningen, skriver Nesheim.

- Ingen klar innvending Ivar Sveen er bistandsavdokat for Trond Blattman, som leder for støttegruppa etter 22. juni.

- Blattmann har ikke signalisert til meg at har noen klar innvending mot at fengslingsmøtet nå vil gå for åpne dører, sier Sveen til Dagbladet.

- I denne saken er det forskjellige behov for de enkelte aktørene og de berørte. Noen har behov for å komme nært, andre ønsker å følge dette fra avstand. Jeg mener at det nå må være rom for at de som ønsker å følge saken nært kan få være til stede - både for å kunne se Breiviks reaksjoner på begjæringen og hvordan han fremstår nå etter så lang isolasjon, sier Sveen.

Kan følge fra eget rom Han tror mange vil benytte seg av muligheten til å følge fengslingsmøtet.

- Jeg ser at det sånn sett kan bli en utfordring å avvikle det, sier han.

Inger Johanne Reiestad Hansen er bistandsadvokat for blant annet flere ungdommer som var på Utøya.

- Tingretten har ordnet det slik at de fornærmede kan få følge fengslingsmøtet fra et eget rom, slik at de slipper å møte pressen. Jeg har imidlertid ikke fått noen tilbakemeldinger om at noen av mine klienter har behov for å være til stede i denne omgang, sier Reiestad Hansen til Dagbladet.