Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Brannskadd i badekar:

Fenja (9) etterlatt i badekar - brannskadd

Den utviklingshemmede jenta klarte ikke rope om hjelp.

SKADD: Fenja (9) hadde blåmerker etter hun i desperasjon hadde forsøkt å komme seg ut av badekaret. Foto: Privat
SKADD: Fenja (9) hadde blåmerker etter hun i desperasjon hadde forsøkt å komme seg ut av badekaret. Foto: Privat Vis mer

Den tragiske historien om sterkt handikappede og språkløse Alf Johan Halvorsen (51) som døde i fjor vinter, har fått mye oppmerksomhet den siste tiden.

51-åringen døde av brannskader og skåldingsskader etter at han ble senket ned i om lag 70 grader varmt badevann i en institusjon. Denne uka ble en helsesekretær kjent skyldig i uaktsomt drap i Vestfold tingrett. Før morgenbadet glemte kvinnen å sjekke temperaturen på badevannet.

Samtidig har nå to liknende saker nådd søkelyset i Danmark, blant annet saken om ni år gamle Fenja, som skjedde for bare noen måneder siden, skriver den danske avisa B.T.

Dagbladet advarer mot sterke bilder lenger ned i saken!

Uten tilsyn

Det var 14. april at mamma Freja Södergran fikk sitt livs sjokk, da hun ble ringt opp av avlastningssenteret hennes datter bodde på.

DOM: En fagutdannet helsesekretær er dømt for uaktsomt drap på pleitrengende Alf Johan Halvorsen (51) på en institusjon i Færder kommune. Vis mer

Fenja er født med Angelman syndrom, som gjør at hun er psykisk utviklingshemmet i alvorlig grad. Hun mangler språk, og har læring- og bevegelsesvansker. Ifølge B.T. er hun på samme kognitive nivå som et barn på under et år. Samtidig har hun alvorlig epilepsi.

Likevel ble hun plassert i et badekar uten tilsyn.

Ifølge mamma Freja skal datteren ha forsøkt å skru på krana så det skulle komme mer vann, men skrudde på feil side, slik at vannet ble varmere.

Ifølge avisa skal termostaten ha blitt ødelagt, og vannet nådde en temperatur på 60 grader. Ettersom Fenja ikke kan snakke, kunne hun heller ikke rope om hjelp.

ANDREGRADSFORBRENNING: Slik så baken til Fenja ut etter badet. Dagbladet har sladdet bildet av hensyn til avbildede. Foto: Privat
ANDREGRADSFORBRENNING: Slik så baken til Fenja ut etter badet. Dagbladet har sladdet bildet av hensyn til avbildede. Foto: Privat Vis mer

- Andregradsforbrenning i underlivet

- En pedagog i rommet ved siden av hadde hørt henne gråte, og kom inn. Da satt hun med beina ute av badekaret, i et desperat forsøk på å komme seg opp. Men rumpa var fortsatt i vannet, forteller Södergran til B.T.

Kort tid etter ble hun ringt opp av personalet på institusjonen. Ifølge Södergran fikk hun da beskjed om at datteren hadde «brent seg litt i badekaret». Da hun kom til institusjonen så hun at situasjonen var verre enn antatt. Hun er selv sykepleier og tok med smertestillende til datteren.

- Der sto tre personer og holdt henne under en kald dusj, mens jeg så huden falle av henne.

Fenja skal ha fått andregradsforbrenning i underlivet og på rumpa, av det varme badevannet. Det resulterte i at hun var innlagt på brannskadeavdelingen på Rigshospitalet i tre uker, og har fortsatt fysiske mén i dag, ifølge hennes mor.

Nye tiltak

Direktør Søren Torpegaard Bech ved Den Sociale Virksomhed, som driver institusjonen, bekrefter og beklager hendelsen til B.T.

- Vi er veldig lei oss for ulykken, og for hva barnet og familien har gått gjennom. Vi tar det på største alvor og har gjort en analyse for å sørge for at noe slikt aldri skal skje igjen, sier han.

Han understreker også at det har vært et tilsyn på et ekstraordinært besøk som har godkjent de nye tiltakene på institusjonen.

Blant annet skal det ha blitt ordnet slik at termostaten ikke kan gå over 35-36 grader.

Freja Södergran roser ledelsen og måten de har håndtert saken på. Hun sier til B.T. at hun ikke vil stå fram med saken for å sverte institusjonen, men for å rette fokus på retningslinjene som praktiseres.

Da hun leste saken om en 20 år gammel utviklingshemmet kvinne, som døde etter å ha badet i for varmt vann, forteller hun at hun ble satt ut.

- Jeg var der at jeg tenkte at Fenjas tilfelle var en enkeltstående feil, som ikke vil skje igjen, men så leste jeg saken og forsto at det allerede hadde skjedd før, med døden til følge, sier hun.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!