MULIG FORELDER:  Mandag ble det som trolig var en ulv observert ved en golfbane i Lørenskog. Dyret på dette bildet kan være en av foreldrene til det nye ulvekullet i Østmarka. Foto: Andre Aass
MULIG FORELDER: Mandag ble det som trolig var en ulv observert ved en golfbane i Lørenskog. Dyret på dette bildet kan være en av foreldrene til det nye ulvekullet i Østmarka. Foto: Andre AassVis mer

Fenris kan ha blitt ulvefar

Nytt valpekull i Østmarka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Klokka halv elleve søndag natt fanget et viltkamera opp to ulvevalper i Østmarka, melder NTB.

Det innebærer at det sannsynligvis befinner seg minst 4 ulver i reviret.

- Dette er det første valpekullet i Østmarka siden Frøya og Fenris fikk et valpekull i 2013. Mest sannsynlig er det Fenris som er far til ungene denne gangen også, antageligvis med datteren fra det forrige kullet, sier Øystein Flagstad til Dagbladet.

Frøya forsvant Han er genetiker i Rovdata og beskriver valpene på videopptaket, gjort av Norsk institutt for naturforskning (NINA), som tilsynelatende friske og raske.

Grunnen til at Flagstad tror at Fenris er faren er at hans to år gamle sønn ikke har blitt sett i området den siste tiden. Moren, som gikk under tilnavnet Frøya, har på sin side vært borte fra området i en lengre tid.

Med tanke på streifdyr sier Flagstad at ulvene i Østmarka har et definert revir, og at de som regel vil forsvare dette reviret mot inntrengere.

Trolig født om våren - Valpene er trolig født i enten april eller mai, og ser sunne ut på opptaket. Likevel er den norske ulvestammen sterkt innavlet, og etter våre registreringer innebærer dette at færre valper enn normalt overlever vinteren, fortsetter Flagstad.

Han legger til at dette er det første registrerte valpekullet i Norge i år. Valpene føyer seg til bestanden på mellom 30 og 34 helnorske ulver som holder til i landet.

- Staten har tre ynglinger som mål, og vi kommer til å få vite mer om dette til høsten da sporingsforholdene blir bedre, sier Øystein Flagstad.

Så ulv i Lørenskog Videoen av ulveungene ble offentligjort kort tid etter at en ulv trolig ble observert ved Losby golfbane i Lørenskog.

Overfor Dagbladet karakteriserte Andre Aass det hele som en «sprø opplevelse på en golfbanen».

- Pumpa begynte å gå, for å si det sånn. Jeg tenkte «hva er dette for noe», før jeg rasket i golfbagen og fant mobilen min for å ta bilde av det hele, forteller Aass.

Det er uklart om det kan ha vært Fenris han så. Fagleder for naturmangfold i Naturvernforbundet, Arnodd Håpnes, tror imidlertid at dyret på bildene er en ulv.

- Fargene på pelsen ligner de som ulver har om sommeren. Kroppsholdningen er også veldig typisk med en hale som henger rett ned. Størrelsen og lengden på beina er også annerledes enn hos tamme hunderaser, sier Håpnes.