- Ferdig før sommeren

Drapsjegerne har satt fart i etterforskningen av trippeldrapet. En innstilling på tiltalespørsmålet blir sendt til statsadvokaten i god tid før sommerferien. Alt tyder på at det går mot en av norgeshistoriens mest spesielle og interessante rettssaker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Politiet jobber på spreng for å bevise at Per Kristian og Veronica Orderud var inne i kårboligen og drepte Anne Orderud Paust og hennes foreldre.

Politiinspektør Kristin Barth-Larsen ved Romerike politidistrikt bekrefter at de nå er i sluttfasen av etterforskningen. Hun sier:

- Vi sender en innstilling til statsadvokaten i god tid før sommerferien.

Rettssak neste år

Etter det Dagbladet forstår, vil politiet innstille på tiltale for alle de fire siktede. Sorenskriveren på Nes har satt av ni uker til en eventuell rettssak fra uke 6 neste år. Hvis det reises tiltale, som det sannsynligvis gjør, vil ikke saken få en endelig avklaring i retten før i 2002.

Orderud-saken har uten tvil blitt en prestisjesak for politi og påtalemyndigheten. Enorme ressurser og mer enn ti millioner kroner er så langt brukt i jakten på dem som drepte Anne Orderud Paust og hennes foreldre. Slik saken står nå, har ikke politiet grunn til å tro at andre personer er involvert i drapene.

Påtalemyndigheten er forberedt på en total taushet fra de siktede i en eventuell rettssak. Hvis de nekter å forklare seg, vil dette føre til betydelige problemer for påtalemyndigheten, som da må støtte seg på de siktedes politiforklaringer. Et annet problem for påtalemyndigheten i en eventuell rettssak blir å skissere hva som skjedde da Anne Orderud Paust og hennes foreldre regelrett ble henrettet. I de tidligere rettsmøtene har ikke etterforskerne klart å skissere et sannsynlig hendelsesforløp - hvem som gjorde hva inne i kårboligen.

Inne i kårboligen

I en tidlig fase i etterforskningen diskuterte etterforskerne og juristene muligheten for å tiltale samtlige av de fire siktede for medvirkning. Nå jobber etterforskerne på spreng for å bevise at ekteparet Per Kristian og Veronica Orderud var inne i kårboligen natt til 22. mai i fjor. Videre jobber etterforskerne ut fra teorien om at Lars Grønnerød og Kristin Kirkemo har hatt en medvirkerrolle.

frode.hansen@dagbladet.no

jorgen.tangnes@dagbladet.no

ÅSTEDET: Politiet jobber på spreng for å kunne reise straffesak mot de tiltalte.