Oslo 20150610. Fremskrittspartiets leder og finansminister Siv Jensen intervjues om Syria-flyktninger på vei ut fra FrPs lokaler i Oslo sentrum onsdag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Oslo 20150610. Fremskrittspartiets leder og finansminister Siv Jensen intervjues om Syria-flyktninger på vei ut fra FrPs lokaler i Oslo sentrum onsdag. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Ferdig i krisemøte: Enstemmig Frp vil ha folkeavstemning om Syria-flyktningene

Går mot avtalen som ble besluttet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 15-tida torsdag møttes Frp's stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmer til krisemøte for å legge en plan for hvordan partiet skal forholde seg til Syria-avtalen som ble presentert i går.

Det kan tyde på at de hadde mye å snakke om. Først klokka 17.35 kom de ut, ferdige i møtet. 

Sier nei til 8 000 - En enstemmig gruppe har sagt nei til å ta imot 8 000 syrere. Vi fremmer forslag om at det til høsten, i forbindelse med kommunevalget, skal avholdes en folkeavstemning så innbyggerne kan bestemme om vi skal ta inn så mange kvoteflyktninger, sier Harald Nesvik, parlamentarisk leder i Frp til pressen etter møtet. 

Hvorvidt Frp kom til å kalle inn til et ekstraordinært landsstyremøte, var et av temaene på agendaen for Frp i dag. Det gjør de ikke, opplyser de. 

- Dette er en bedre løsning enn ekstraordinært landsstyremøte, sier Tybring Gjedde til Dagbladet. 

- Hva tror du folket kommer til å si? 

- Jeg regner med at forslaget til de andre partiene ikke er så populært blant folket, sier han. 

Per Sandberg sier til Dagbladet at det var et «kjempegodt møte». 

- RÅDET Å GÅ UT AV REGJERING: Christian Tybring-Gjedde på vei til møte med partiledelsen torsdag ettermiddag angående Syria-flykningene. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
- RÅDET Å GÅ UT AV REGJERING: Christian Tybring-Gjedde på vei til møte med partiledelsen torsdag ettermiddag angående Syria-flykningene. Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix Vis mer

- Det var god debatt. 

- Folket får tale Er du enig i det dere kom fram til? 

- Jeg må vel nesten være det når det var jeg som var forslagsleder, sier han. 

- Alt det vi har foretatt oss i regjering vil ha betynding for landsstyremøtet i oktober. Det er vanlig prosedyre. Nå skal vi bruke den neste uka til å innhente informasjon, i håp om å kanskje overbevise noen av de uansvarlige politikerne som har inngått et forlik, sier Sandberg.

- Vi vil innhente en konsekvensanalyse i forhold til hva vedtaket medfører. Også skal vi understreke i forhold til hvilken belastning det vil være for kommunepolitikerne, sier han.   

Hva kommer det egentlig ut av dette? spør en journalist om den nasjonale folkeavstemningen Frp nå varsler.

-  Folket får tale, folket får delta i debatten, folket får informasjon, folket får se konsekvensene at et uansvarlig vedtak i Stortinget. Det gjør ingenting i forhold til Høyre, Høyre har vært med på denne avtalen, det er vi inneforstått med begge partene, sier Sandberg. 

Dagbladet spør ham hvordan Frp vil forholde seg til situasjonen om det de foreslår ikke skulle gå gjennom. 

- Da vil vi drive valgkamp på denne saken, snakke med velgerne - som tross alt er det viktigste - hvor uansvarlig dette forslaget er, og så får man se når statsbudsjettet kommer til høsten, hvilke konsekvenser man finner ut av da, sier han.  

- Rådet ut av regjering Frp hadde hoppet av forhandlingene da Høyre, Ap, Venstre, KrF og Miljøpartiet de grønne i går omsider ble enige om at Norge skal ta imot 8 000 syriske kvoteflyktninger over de neste tre åra. 

Tidligere i dag skrev Dagbladet at Tybring Gjedde på vei inn på møtet rådet finansminister Siv Jensen til å gå ut av regjering. 

- Fordi fylkeslederne skal ha makt i dette partiet og ha en innflytelse på partiet. Vi er et grasrotparti og da er det bevegelsen som skal ha noe å si. Et annet alternativ er at vi kan ha en uravstemming blant våre medlemmer, sa Frp-eren.

Partileder og finansminister Siv Jensen var mindre bastant i sine uttalelser idet hun gikk inn dørene.

- Utelukker du ekstraordinært landsstyremøte?

- Nå skal vi først ha dette møtet, så kan vi komme tilbake til det etterpå, svarte Jensen.

LES OGSÅ: Carl I. Hagen om Syria-avtalen: - Folk er rasende. Høyre har sviktet Frp