Sa hun hatet russere:

Ferdig i UD

Den norske diplomaten som sa hun hatet russere, jobber ikke lenger i Utenriksdepartementet (UD).

KRASS ORDBRUK: Utenriksdepartementet (UD) beklaget etter at den norske diplomaten ytret seg krast overfor betjeningen på et hotell i Russland i sommer. Video: Mash Vis mer
Publisert

Diplomaten ble ferdig i UD forrige uke, bekrefter kommunikasjonssjef Tuva Bogsnes overfor Dagbladet.

- Den norske diplomaten søkte i april 2022 om å gå av med pensjon ved utgangen av august 2022. Hun gikk som planlagt over i pensjonistenes rekker 1. september 2022, sier Bogsnes.

Skjelte ut hotellansatte

Det var altså i perioden fra hun søkte om å gå av med pensjon, til hun hadde sin siste arbeidsdag i departementet, russiske medier publiserte videoen av henne på et hotell i Murmansk i Russland.

Hun kom med flere krasse ytringer til betjeningen, samt russere generelt – tilsynelatende opprørt over å ikke ha fått tildelt et rent nok rom.

- Jeg hater russere. Bare gi meg et (nytt, journ.anm.) rom. Jeg er vant til rene rom, jeg er fra Skandinavia, sa diplomaten blant annet i opptaket.

På tiden var vedkommende på flyttefot fra landet, da UD hadde bestemt at de ville stenge det norske generalkonsulatet i byen, i kjølvannet av krigen.

Derfor var hun innlosjert på hotell.

UD beklaget

Videoen ble på kort tid spredt bredt i sosiale medier, og førte til flere reaksjoner.

UD gikk raskt ut og beklaget hendelsen.

- Utenriksdepartementet beklager sterkt denne hendelsen. Uttalelsene reflekterer på ingen måte norsk politikk eller norske holdninger overfor Russland og russere. Saken blir fulgt opp internt i departementet, sa kommunikasjonssjef Bogsnes til Dagbladet i juli.

Det fikk likevel det russiske utenriksdepartementet til å trekke diplomatens visum tilbake.

- Etter det som har skjedd, er den norske diplomatens tilstedeværelse i Russland umulig slik vi ser det, het det i en uttalelse fra russisk UD.

Eksperter Dagbladet har snakket med, har i seinere tid omtalt videoen som en gavepakke til Russland, som ifølge dem frigjorde den for å bygge opp under narrativet om Vesten som russofobisk.

- Det har vært en del av Putins retorikk at Vesten er preget av russofobi. Dette spiller han på for å skape oppslutning om seg selv. Ethvert eksempel på litt irrasjonelt russerhat er en gavepakke til Putin, har statsviter og Russlandforsker ved Oslomet, Jørn Holm-Hansen, uttalt til Dagbladet.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med diplomaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer