- Ferdig med avhørene og etterforskningen av Joshua French

French og hans advokater håper han er reinvasket etter tre avhør i fengselet.

TILBAKE: Advokat André Kibambe, som bisto French og Moland i Kisangani, har vært til stede under avhørene i fengselet i Kinshasa. Arkivfoto: Espen Røst / Dagbladet
TILBAKE: Advokat André Kibambe, som bisto French og Moland i Kisangani, har vært til stede under avhørene i fengselet i Kinshasa. Arkivfoto: Espen Røst / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Advokat Hans Marius Graasvold i advokatfirmaet Rognlien, Djønne & Co. snakket med sin klient Joshua French seint i går kveld.

- Vi har grunn til å tro at kongolesisk politi er ferdig med avhørene av ham. Etter hva Joshua har forstått er de også ferdig med annen teknisk etterforskning, sier Graasvold til Dagbladet.

Det ble i går kjent at French ble sett på som en mulig mistenkt etter at bestekompisen Tjostolv Moland ble funnet død på cella i Ndolo-fengselet i Kinshasa søndag morgen. Det var French som selv fant Moland død.

- Cellen der Moland ble funnet er avlåst, og de avventer obduksjonen til Kripos er framme.

Kripos uttalte i går at de håpet å være framme i løpet av 24 timer, og oppgir i dag å være framme i morgen formiddag.

- Føler han seg reinvasket?

- Han har forklart seg om det han vet og det han har opplevd, det burde være nok til å gi de svarene som kongoleserne trenger. Han tar imidlertid ikke noe for gitt, men med hans forklaring og obduksjonen har vi all grunn til å tro at dette er ferdig og at de er ute av blindsporene, sier advokaten.

Reiser med mor French skal være avhørt totalt tre ganger av kongolesisk politi. Graasvold opplyser at Frenchs gamle advokat Andre Kibambe — som bisto ham i den første, kaotiske rettssaken i Kisangani — har vært til stede under avhørene, sammen med UDs ambassaderåd Alida Endresen.

Graasvold reiser selv ned sammen med Joshua Frenchs mor, Kari Hilde. De er nå ferdig vaksinert og sender sin visumsøknad innen få timer.

- Vi håper å være av gårde i løpet av uka, sier Graasvold.

- Ville betydd mye Joshua French fortalte selv til Dagbladet i går om hvordan han opplever livet alene på dødscella i Kinshasa.

- Det er jo et fengsel så det er et farlig sted. Jeg vet ikke hvordan jeg vil klare meg, for jeg har vært alene i så kort tid. Men det blir helt sikkert mye mer krevende, sier French.

- Hva ville det betydd for deg å være til stede i Tjostolvs begravelse?

- Det ville betydd mye, for jeg har mange pene ting å si om ham. Det er mange sider av Tjostolvs personlighet som er framstilt feil. Jeg skulle gjerne bidratt til å rette opp det inntrykket, men det er vanskelig å gjøre herfra. Han hadde mange sider som ikke verdsettes i det norske A4-samfunnet. Han var en eventyrer og en tøffing.

PÅ VEI: Advokat Hans Marius Graasvold reiser til Kongo så snart visumet er i orden. Med seg har han Joshua Frenchs mor. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PÅ VEI: Advokat Hans Marius Graasvold reiser til Kongo så snart visumet er i orden. Med seg har han Joshua Frenchs mor. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer