Ferdig som statsminister?

Nasjonalforsamlingen i Italia skal stemme over mistillitsforslag i morgen.

SKANDALEOMBRUST: Italias statsminister Silvio Berlusconi kjemper for sitt politiske liv. Her fortviler han under en debatt i det italienske overhuset i dag. Foto: Scanpix
SKANDALEOMBRUST: Italias statsminister Silvio Berlusconi kjemper for sitt politiske liv. Her fortviler han under en debatt i det italienske overhuset i dag. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ventet at resultatet av avstemningen blir svært jevn, og sju folkevalgte skal fortsatt være usikre på hva de vil stemme.

Tre av disse er høygravide kvinner fra opposisjonspartiene, og det er usikkert om de i det hele tatt vil være i stand til å stemme i morgen kveld.

Mistillit fra tidligere alliert Hovedpersonen bak mistillitsforslaget er Berlusconis tidligere allierte Gianfranco Fini, som er president i underhuset og tilhører et annet av regjeringspartiene.

Han har spilt hardt på at Italia ikke kan ha en statsminister som stadig er innblandet i nye skandaler, og har fått med seg rundt 40 politikere i å gå imot Berlusconi, med mål om en mindre høyreradikal politikk.

- Må gå av Det jobbes nå intenst i begge blokker om å sikre seg de avgjørende stemmene som kommer både fra opposisjonspolitikere og medlemmer av regjeringspartiene.

Overlever ikke Berlusconi tillitsvotumet i morgen kveld, må han gå av, men ifølge Reuters er det lite trolig at Berlusconi har stilt kabinettspørsmål uten at han er sikker på å vinne avstemningen.

- Den umiddelbare effekten av avstemningen blir at Berlusconi konsoliderer makten, sier statsviteren ved Det amerikanske universitetet i Roma, James Walton.

Nær kollaps Berlusconi har siden i sommer måttet slåss for å hindre fullstendig kollaps av sin sentrum-høyreregjering etter at han mistet støtte fra en gruppe i nasjonalforsamlingen ledet av Gianfranco Fini.

- De som vil utfordre regjeringen, må i det minste foreslå en annen statsminister, eller være sikre på at de evner sikker å danne en ny styrende flertallsregjering, sa han i sin tale til Senatet i dag.

Taler i underhuset Ved lunsjtider i morgen skal statsministen tale til underhuset i nasjonalforsamlingen og legge fram regjeringens planer fram mot valget i 2013.

Deretter skal nasjonalforsamlingen debattere planene, før selve avstemningen skjer i morgen kveld.

BER OM STØTTE: Silvio Berlusconi er i hardt vær, blant annet som følge av en rekke kontroversielle damehistorier og uttalelser. Foto: Scanpix
BER OM STØTTE: Silvio Berlusconi er i hardt vær, blant annet som følge av en rekke kontroversielle damehistorier og uttalelser. Foto: Scanpix Vis mer