Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ferdinand Finne - Stopp satan-rockerne!

- Mayhem og deres black metal-frender driver forførelse av unge sinn med svært farlige konsekvenser. Dette er ondt, verken mer eller mindre. Dyrking av ondskap fortjener ikke kommunal støtte. Når Oslo Rock Festival viser seg så ansvarsløse, bør det kanskje få konsekvenser for framtidig støtte til festivalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier Ferdinand Finne (85), respektert kunstner og åndsmenneske. Han fikk Dagbladets artikkel om dødsmetallbandet Mayhem, i vrangstrupen.

- Men dette er jo musikk og et arrangement som er beregnet på svært unge mennesker, Finne?

- Desto verre. Dette er direkte farlig for så unge sinn. Jeg er ingen vanlig sur, gammel olding som ikke tolererer ungdom. Jeg er tolerant, men når grensene for lengst er overskredet, blir det vanskelig å se forskjell på toleranse og likegyldighet. Likegyldig vil jeg ikke være, sier en opprørt Finne.

Engasjert

Han droppet den planlagte turen i Nordmarka i går, det flotte været til tross.

- Jeg fikk ikke fred. Artikkelen i Dagbladet, med de selvforherligende black metal-musikerne, slapp ikke taket i meg. I min alder er man nødt til å si fra. For hva hvis 14-15-åringene synes at det er både hipt og kult med døde dyr på scenen? Hva hvis de ikke ser noe galt i å brenne kirker eller drepe gamle venner? Jeg registrerer at Mayhem ikke tar avstand fra dette.

Sjokkmetoden

- Det må muligens bunne i en vanvittig, sykelig trang til å få oppmerksomhet. En oppmerksomhet de trolig ikke ville oppnådd ellers, på grunn av manglende musikalsk ferdighet. Da virker jo sjokkmetoden, sier Finne.

- Det verste er at Oslo kommune bidrar med trekvart million kroner til Oslo Rock Festival, uten å vite hvilke band og hvilke syn de dermed er med på å støtte. Det må gå an å stille kunstneriske krav, å være litt selektiv.

Finne håper Oslo kommunes byråd for kultur setter foten ned for Mayhem-konserten, eller at veterinærmyndighetene stikker kjepper i hjulene for arrangementet av helsemessige hensyn.

- Men best hadde det nå vært dersom både Mayhem og Oslo Rock Festival innså det kloke i Buddhas ord; Hvis en mann handler ut fra en ond tanke, vil smerten følge ham som hjulet følger oksens fot som trekker kjerren.