Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ferdskriveren etter Hercules-ulykken er funnet

Funnet av svenske soldater.

HADDE AVSLUTTET SØKET: Ferdskriveren etter Hercules-ulykken i Kebnekaise i mars, er funnet. Soldatene som lette etter «den svarte boksen» skal etter planen ha avsluttet søket i helga, men nå er den altså funnet. Her fra et tidligere søk i området. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
HADDE AVSLUTTET SØKET: Ferdskriveren etter Hercules-ulykken i Kebnekaise i mars, er funnet. Soldatene som lette etter «den svarte boksen» skal etter planen ha avsluttet søket i helga, men nå er den altså funnet. Her fra et tidligere søk i området. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Svenske soldater har funnet ferdskriveren etter Kebnekaise-ulykken.

Det bekrefter Forsvarets pressetalsmann, Bent Ivan Myhre, ovenfor Dagbladet.

- Ferdskriveren ble funnet i dag av svenske bergjegere i deres del av letingen, sier Myhre.

Det har lenge blitt søkt etter ferdskriveren, som kan gi svar på posisjon, høyde, hastighet og tekniske opplysninger etter at det norske Hercules-flyet styrtet ved Kebnekaise i mars.
   - Et svært viktig funn - Dette funnet er svært viktig. Nå har vi både ferdskriveren og taleregistratoren, og kan få en stor grad av presisjon i våre analyser av hva som har skjedd, sier brigader Per-Egil Rygg, som leder den norske militære havarikommisjonen.

Søket etter ferdskriveren skal etter planen ha blitt avsluttet i helga, men nå har soldatene altså lykkes i søket.

Rygg forteller at 25-30 soldater, fordelt mellom svenske bergjegere og soldater fra den norske Telemarksbataljonen, har deltatt i søkene de siste to ukene. Nordmennene har lett i fjellkammen over havaristedet, mens svenskene har lett i hengene ved havaristedet og nedenfor. Det var i den «svenske» teigen at ferdskriveren ble funnet.

Kan si noe om situasjonen i cockpit Kommende uke skal de to såkalte «svarte boksene», ferdskriveren og taleregistratoren (som i virkeligheten er oransje), fraktes over til et laboratorium i England.

-Hvis de er ganske intakte, slik det ser ut, vil nedlastingen av innholdet gå relativt fort, og vi vil begynne
analysene kort tid etter, sier Rygg til Dagbladet.

Det er en rekke nøkkelspørsmål han nå håper at de to boksene vil gi svar på, og kanskje aller viktigst:

-Taleregistratoren vil gi oss informasjon om situasjonsforståelsen som har vært i cockpit, sier Rygg.

Han tror at analysen av de to boksene vil være ferdig om noen få uker.

- Takknemlig Også forsvarsminister Espen Barth Eide er glad for gjennombruddet.

- Jeg er svært glad for at ferdsskriveren nå er funnet. Forhåpentligvis vil den bringe oss nærmere en forståelse
av hva som skjedde, sier han.

- Jeg vil uttrykke min største takknemlighet til alle som har bidratt i det krevende letearbeidet, og ikke minst for det
gode samarbeidet med svenske myndigheter.
- Viktig å vite hva de har tenkt og gjort Hercules-flyet Siv var på vei fra Evenes til Kiruna for å hente utstyr og personell i Kiruna, da det styrtet inn i fjellveggen på Sveriges høyeste fjell, Kebnekaise, 15. mars i år.

De fem norske offiserene Truls Audun Ørpen (46), Bjørn Yngvar Haug (40), Siw Robertsen (45), Steinar Utne (35) og Ståle Garberg (42) mistet livet i ulykken.

Rygg forteller at det nå må sys sammen en større rapport, som skal bli ferdig i løpet av året.

-Hva er de viktigste spørsmålene som gjenstår å få svar på?

-Det aller viktigste er å få en forståelse av hvordan situasjonsoversikten har vært i cockpiten, og hva de har tenkt og gjort, sier Rygg, som ikke vil gå inn på hvilke teorier som foreligger om årsaker til havariet.

VIKTIG FUNN: Denne lille ferdskriveren, som ble funnet søndag, kan gi svar på posisjon, høyde, hastighet og tekniske opplysninger etter at det norske Hercules-flyet styrtet ved Kebnekaise i mars. Foto: Agne Widholm
VIKTIG FUNN: Denne lille ferdskriveren, som ble funnet søndag, kan gi svar på posisjon, høyde, hastighet og tekniske opplysninger etter at det norske Hercules-flyet styrtet ved Kebnekaise i mars. Foto: Agne Widholm Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media