TRANSPORT: Fjord Line var forfulgt av problemer i fjor og det slo kraftig ut i regnskapet. Foto: Fjord Line / Finansavisen
TRANSPORT: Fjord Line var forfulgt av problemer i fjor og det slo kraftig ut i regnskapet. Foto: Fjord Line / FinansavisenVis mer

Fergemareritt for Fjord Line

Redriet måtte kompensere gjester og sende dem til konkurrentene. Og nå trenger det 130 millioner kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Alt gikk ikke helt som planlagt for det hardtsatsende fergerederiet Fjord Line i fjor. Konsernet fikk et resultat før skatt på minus 132 millioner kroner, etter å ha tjent over 30 millioner før skatt i 2012, skriver Finansavisen i dag.

Den skulle settes i trafikk mellom Bergen, Stavanger og Hirtshals i mai 2013, men de første passasjerene kunne ikke gå ombord før 15. juli.

I klinsj med Color Line - Du kan si det var et investeringsår, hvor vi forberedte en helt ny linjestruktur. Så hadde vi også en del utfordringer på veien, både knyttet til forsinkelser og drivstoff, sier Fjord Line-sjef Ingvald Fardal.

- Vi måtte kompensere våre gjester og sende mange av dem videre til våre kjære konkurrenter, sier Fardal til avisen.

Han bruker også mer penger på advokater om dagen enn han hadde ønsket. Fremstøtet på Sandefjord-Strømstad-linjen er blitt møtt med «mottiltak» fra erkekonkurrenten Color Line.

- Vi har hatt en tøff fight med Color Line de siste to årene. De har hatt monopol på Sandefjord-Strømstad, og vi har brukt mye ressurser på jurister for å sikre at vi har en åpen dør. Dette beveger seg også i riktig retning, sier Fardal.

2013-regnskapet er belastet med 9,2 millioner i juridiske kostnader knyttet til denne særskilte krangelen.

Trenger påfyll av penger Hovedeieren, Egersund-milliardær Frode Teigen, kontrollerer 64,5 prosent av rederiet. Ifølge avisen har han nå bidratt med et lån til Fjord Line på 50 millioner kroner.

Fjord Line skal nå også hente inn 130 millioner i ny egenkapital, og Teigen har garantert for hele beløpet.

- Vi henter penger for å styrke egenkapitalen, og for å forberede oss på opptart av en ny linje. Hovedeierens målsetning er å opprettholde sin eierandel, og han slipper gjerne inn andre aktører på rundt 50 prosent av beløpet, sier Fardal til Finansavisen.

Flere nyheter Bedre norske industritall enn ventet
IPO verdsetter kineser til 84 mrd kroner
Dette bør du vite om dagens makrotall