Per Sævik. Foto: Eivind Yggeseth. 
Per Sævik. Foto: Eivind Yggeseth. Vis mer

Fergeselskap styrer mot børs - kan være verdt nesten 5 milliarder

Meglerhusene Spare­Bank1 Markets og Fearnley Securities mener Fjord1 kan være verdt opptil 4,7 milliarder kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Lørdag skrev Finansavisen at Per Sævik-familien i Fosnavåg gjennom sitt private selskap Havilafjord har åpnet for å selge 49 prosent av Fjord1-aksjene for opptil 1,7 milliarder kroner gjennom å børsnotere rederiet.

Prisindikasjonen for transportselskapet med hovedkontor i Florø er mellom 3,2 og 3,5 milliarder kroner på 100 prosent basis .

– Foreløpig er det en sondering for å se om markedet er der for å betale en fornuftig pris, sa Sævik til Finansavisen da. v

Nå kan Finansavisen fortelle at planene viser seg å være mer konkrete enn som så. Mandag gikk startskuddet for nedsalget. Det finner sted ved en bookbuilding-prosess som skal avsluttes innen torsdag 4. mai.

Tilretteleggerne, Fearnley Securities og SpareBank 1 Markets, tar sikte på at Fjord1 børsnoteres innen utgangen av juni i år.

Fra før av kontrollerer Sævik børsselskapene Havila Shipping og Havyard. Serviceskiprederiet Havila Shipping ble reddet unna konkurs i 12. time mot slutten av 2016, etter et års forhandlinger med banker og obligasjonseiere.

Sæviks holdingselskap har skutt inn ny egenkapital, og deler av gjelden i Havila Shipping er omgjort til egenkapital.

Høyere verdier

I Fjord1 ser det mye lysere ut.

Begge meglerhusene har utarbeidet detaljerte analyser av fergeselskapet i forbindelse med aksjesalget. De opererer med en høyere verdsettelse enn prisintervallet som er antydet for nedsalget.

Hos Fearnley Securities har analytikerne Peder Nicolai Jarlsby, Henrik Prøsch Selnes og Erling L’Orsa Tveit regnet seg frem til en anslått verdi på 4,3 milliarder kroner. Av analysen fremgår det imidlertid at de mener selskapet kan være verdt opptil 4,7 milliarder kroner.

SpareBank 1 Markets-analytikerne Lars-Daniel Westby og Petter Kongslie lander på en verdivurdering i området 4–4,5 milliarder kroner.

Begge meglerhusene peker i sine analyser på den solide kontraktsdekningen og en markant resultatfremgang. Driftsmarginen har steget fra vel 10 prosent til nær 30 prosent i løpet av seks år.

Foruten fergevirksomheten, som er Fjord1s desiderte kjerneaktivitet, er selskapet engasjert i turisme og har en strategisk eierposisjon i flyselskapet Widerøe.

Flere økonominyheter

Legger til Norsk Hydro i toppliste
Islandske WOW air med luftige ambisjoner