Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Ferguson-opptøyene og måten mediene dekker det, viser hvor polarisert USA er

Det sier statsviter Are Tågvold Flaten som var i Missouri da opptøyene brøt ut i sommer.

RASER MOT POLITIET:  Demonstranter møter politibarrierer i Ferguson tirsdag kveld. Opptøyene brøt i første omgang i sommer da 18-årige Michael Brown ble skutt av en politimann. FOTO: NTB SCANPIX
RASER MOT POLITIET: Demonstranter møter politibarrierer i Ferguson tirsdag kveld. Opptøyene brøt i første omgang i sommer da 18-årige Michael Brown ble skutt av en politimann. FOTO: NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): -  Folks virkelighet i USA er svært sprikende og den avhenger av hvilke medier man forholder seg til, sier Are Tågvold Flaten, statsviter og redaktør i Amerikanskpolitikk.no. 

Drapet på den afroamerikanske 18-årige Michael Brown 9. august har utløst voldsomme opptøyer i Ferguson, en forstad til storbyen St. Louis i Missouri. Da en storjury mandag besluttet at politimannen Darren Wilson, som skjøt Brown med seks skudd,  verken skal tiltales for overlagt eller uaktsomt drap på den svarte 18-åringen Michael Brown i august, brøt protestene ut igjen. 

- Enige med storjuryen
Tågvold Flaten har bodd to år i Missouri, en delstat der etnisk hvite er i et klart flertall. Han var selv i Missouri i sommer da de første opptøyene brøt ut, men ikke i St. Louis.

-  Mange av de som stiller seg kritiske til dekningen av opptøyene i Ferguson, og som mener mediene har bidratt til å hause opp saken, setter sin lit til politimannens forklaring og hans rett til å forsvare seg i situasjonen som oppstod. I etterkant av storjuryens avgjørelse har det kommet fram flere detaljer om hendelsesforløpet i august, men vektleggelsen og forståelsen av disse avhenger tildels av hvilke medier man forholder seg til.

«USA, vi har et problem», skriver kommentatoren LZ Granderson på CNNs nettsider onsdag kveld. Tågvold Flaten peker på opptøyene i Ferguson og det store gapet i måten mediene dekker det hele på som et av flere eksempler på USA som et polarisert land. 

 -  USA er et stort og sammensatt land, og hendelsene og virkeligheten for de svarte i Ferguson føles nokså fremmed for de som kun bor noen timer unna, på den i hovedsak hvite landsbygda.

Tågvold Flaten mener det er vanskelig å si om saken tenner en opprørsgnist som kan eskalere ytterligere dersom det kommer lignende saker i fremtiden. 

- klasseskiller brettes ut 
Tågvold Flaten peker på at opprøret i Ferguson, som igjen eskalerte etter storjuryens kjennelse, er de mest massive i USA som følge av rasismeanklager siden den brutale politivolden mot den mørkhudede bygningsarbeideren Rodney King i Los Angeles i 1991.  

Siden har det vært flere lignende saker i USA som har satt sinnene i kok spesielt i den afroamerikanske befolkningen. Blant annet tidligere i år da Eric Garner i New York solgte ulovlige sigaretter på gata, før han ble arrestert og senere overrumplet av polititjenestemenn - noe som utløste et hjerteinfarkt slik at han døde.  

- Det er mange underliggende faktorer bak det som har skjedd og det som nå skjer i Ferguson. Følelsen av håpløshet og forskjellsbehandling er sentrale drivkrefter i opptøyene, og de er det ikke så lett å få gjort noe med med det første, sier Tågvold Flaten.

HAR BODD I MISSOURI:  Are Tågvold Flaten. FOTO: LINKEDIN-PROFIL /PRIVAT
HAR BODD I MISSOURI: Are Tågvold Flaten. FOTO: LINKEDIN-PROFIL /PRIVAT Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling