PÅ BÅRE:  Even Mathias Hidle var en av de norske feriegjestene som fikk oksygen via maske og legebehandling og dramaet i den danske svømmehallen lørdag. Foto: Dan Tandrevoll.
PÅ BÅRE: Even Mathias Hidle var en av de norske feriegjestene som fikk oksygen via maske og legebehandling og dramaet i den danske svømmehallen lørdag. Foto: Dan Tandrevoll.Vis mer

Feriedrama: ni nordmenn forgiftet av saltsyredamp

- Det ble tungt å puste. De lå og spydde og grein.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Alle de ni feriegjestene som ble syke av gasslekkasje i et badeanlegg på Jylland lørdag, kommer fra Hjelmeland og Finnøy kommuner i Rogaland.

Uhell med for mye klor i badevannet, opplyste politiet på Nordjylland i går.

Damp fra saltsyrelekkasje, sa leger til norske feriegjester og pasienter.

- Det var en skremmende opplevelse. Flere lå på plenen utenfor svømmehallen og spydde og gråt før ambulansene kom med oksygenmasker, forteller Bjørn Landsnes (48) til Dagbladet.

Det var han som ringte 112 og fikk tilkalt medisinsk hjelp.

- Det begynte å svi i halsen, men jeg skjønte raskt at det ikke var var jeg som hadde fått i meg noe. De andre rundt meg hostet også, og noen begynte å brekke seg.

- Da ringte jeg 112 etter noen få minutter, og det kom seks ambulanser veldig raskt da jeg fortalte hvordan vi hadde det, sier Landsnes.

19 norske fra samme øy
Ialt 19 familievenner i alder mellom 3 og 49 år fra Ombo og Nord-Hidle har feriert sammen siden onsdag på feriesenteret Øster Hurup på Nordjylland.

Ni av dem, inkludert to treårionger, gikk i svømmehallen litt før klokka 11 lørdag formiddag.

- Det var ikke noe unormalt da vi kom. Da vi hadde vært der kort tid og kommet opp av vannet, skjedde det noe. Alle hostet, det ble tungt å puste og vi skjønte at vi måtte komme oss ut. Vi hadde ikke vært mange minuttene der inne etter at det begynte å svi i halsen.

- Det var vel flaks at det skjedde så tidlig på dagen. Seinere på dagen er det femti eller kanskje hundre der inne, sier Landsnes.

Saken fikk stor oppmerksomhet i danske medier i går.

Der har det kommet fram at årsaken var dobbel dose med klor i vannet. Vi har fått en annen forklaring. Ledelsen på feriesenteret har fortalt oss at det var damp fra saltsyre etter en lekkasje under bygningsarbeid, sier Landsnes dagen derpå.

Lungebetennelse
Han berømmer reaksjonen og omsorgen fra danske helsevesen.

- Seks ambulanser med godt forberedt personell var her raskt, og vi pustet inn oksygen fra beholdere. De fortalte oss at saltsyredampen kunne føre til vann i lungene. Så ble alle ni av oss pluss en av de ansatte fraktet til sykehusene i Hobro og Aalborg for nærmere sjekk, sier rogalendingen.

Etter tre-fire timer ble de kjørt tilbake til ferieleilighetene.

- Vi ble bedt om å ta kontakt med sykehuset igjen hvis noen av oss ikke føler oss bra i dag. Vi fikk forklart at gassen kunne utvikle det de kaller kjemisk lungebetennelse.

- Men så langt søndag formiddag virker det som alle har det greit, sier Landsnes.

Champagne
Rogalendingene fortsetter å feriere samme sted.

- Faren er over nå. Uhell kan jo skje for alle, konstaterer han.

- Hvordan har ledelsen ved feriesenteret håndtert denne situasjonen overfor dere gjester ?

- Vi ser de har forklart seg på tv og i aviser. Sjefen for stedet kom her, sa hun var glad for at det var gått bra og satte igjen en flaske champagne til oss. Hva skal vi med den, spør en sindig rogalending, som ferierer videre. 

Svømmehallen ble åpnet igjen et par timer etter at ambulansene hadde kjørt, ifølge en annen av de norske gjestene Dagbladet har pratet med.

 

 LÅ PÅ PLENEN OG SPYDDE:  Seks ambulanser kom kjapt til svømmehallen for å behandle de forgiftede feriegjestene. Foto: Dan Tandrevoll.
LÅ PÅ PLENEN OG SPYDDE: Seks ambulanser kom kjapt til svømmehallen for å behandle de forgiftede feriegjestene. Foto: Dan Tandrevoll. Vis mer