Feriefolk gasses og rundstjeles

Bobilranere kan nå Norge i sommer, advarer forsikringsbransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MOSS (Dagbladet): I fjor var det 97 bobilran i Sverige, og hittil i år har 14 turistbiler blitt angrepet. Tyver som sniker seg inn i bobilen nattestid eller sprayer feriefolket i søvn med gass for deretter å forsyne seg med verdisakene, er blitt et stort problem i Sverige. Nå advarer forsikringsbransjen om at tyverimetoden kan nå Norge i sommer.

I Sverige har særlig strekningen langs E6 mellom Malmö og norskegrensa vært utsatt. Forrige uke ble to bobiler angrepet ved Strömstad.

-  Et par sov i bilen sin og våknet av at hundene bjeffet. De så mann løpe vekk med lommebøkene deres, med kredittkort og en kontanter. I det andre tilfelle ble tyvene skremt og stakk av, sier konstituert etterforskingssjef Maigret Mellgren i Strömstadpolitiet.

Noen ranere har brukt livsfarlig hexan-gass for å bedøve sovende campingturister, men svensk politi har ikke kunnet bevise bruk av slik gass.

Rike nordmenn

Bobilranere har lenge herjet på kontinentet. Europeiske Reiseforsikring er på vakt.

-  Dette er noe forferdelig svineri, og det er bare et tidsspørsmål før det når oss, sier informasjonssjef Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske.

Hun anbefaler folk å være forsiktige med hvor de parkerer.

-  Nasjonalmerket N betyr ikke «nothing» men verdier. Det er godt kjent blant kriminelle at nordmenn stort sett er rike og har med seg verdisaker, sier hun.

BLE RUNDSTJÅLET: Hans Broks (54) og kona Lisbeth (39) ble robbet på campingferie i Frankrike. De mistenker at tyvene brukte gass for å bedøve familien på seks som lå og sov i bobilen. Nå har de kjøpt seg ny campingvogn med gassalarm. Foto: Tore Bergsaker
BLE RUNDSTJÅLET: Hans Broks (54) og kona Lisbeth (39) ble robbet på campingferie i Frankrike. De mistenker at tyvene brukte gass for å bedøve familien på seks som lå og sov i bobilen. Nå har de kjøpt seg ny campingvogn med gassalarm. Foto: Tore Bergsaker Vis mer

Dermed mener hun vi er enda mer utsatt for ran og tyverier enn andre europeere.

-  Vi må huske at det ofte er kun noen millimeter glass mellom dem som har skumle hensikter og sovende familier.

Ble frastjålet alt

Sommeren 2002 var familien Broks fra Moss på campingferie i Frankrike. 14. juli var alle campingplassene i Lyon-området fulle, så de parkerte bobilen sin på en bensinstasjon.

-  Vi hadde akkurat lagt oss da jeg våknet av rasling foran i bilen. Da jeg så ledningen til TV-en forsvinne bortover gulvet skjønte jeg det var fremmede i bilen, sier Lisbeth Broks (39).

Tyvene hadde brutt opp låsen og tatt alt fra kaffekanner og bleier til reiselommeboka med over 10 000 kroner i.

Familien på to voksne og seks barn våknet opp øre i hodet og tørre i munnen, og mistenker at de ble gasset. Sønnen Hans-Gøran var bare åtte år da det skjedde og er blitt engstelig for å sove i bobil. Familien har nå kjøpt ny campingvogn med gassalarm.

Aldri har Europeiske reiseforsikring betalt ut større erstatninger for tap av penger. Utbetalingene har økt med 40 prosent fra i fjor.

Feriefolk gasses og rundstjeles

-  Det er stor oppfinnsomhet når det gjelder å stoppe biler. Noen har fått dekkene skåret opp ved bomstasjoner. Da de stanset litt lenger bort ble de ranet, sier utenlandssjef Jens Gravdal i If forsikring.

Kriminalinspektør Per-Arne Nilsson koordinerer kampen mot bandene i Vestre Götaland.

-  Vi følger ei gruppe på tolv personer tett. Fem av dem sitter i fengsel og en av dem er etterlyst. De er bosatt i Göteborg-området og opererer derfra, sier Nilsson.